Švajčiarsko si stanovilo cieľ klimatickej neutrality do roku 2050
28 | 08 | 2019 I TASR

Švajčiarsko sa stalo ďalšou krajinou, ktorá oznámila, že chce dosiahnuť tzv. klimatickú neutralitu do roku 2050. Ako v stredu oznámila švajčiarska vláda, tento cieľ stanovila "na základe nových vedeckých záverov", ktoré vlani zverejnila komisia klimatických expertov OSN.


Vláda uviedla, že do polovice tohto storočia "by už Švajčiarsko nemalo vypúšťať ďalšie skleníkové plyny, ktoré nemôžu byť absorbované prirodzene alebo technickými prostriedkami", informovala agentúra AP.

Takýto cieľ do svojich zákonov už zakotvili iné krajiny vrátane Británie, Francúzska a Švédska, pričom Nemecko by tak malo podľa očakávaní urobiť neskôr v priebehu tohto roka.

Vedci uvádzajú, že hoci dosiahnutie čistých nulových emisií si vyžaduje podstatné zmeny v hospodárstvach jednotlivých krajín a takmer úplné ukončenie spaľovania fosílnych palív, je to jediná cesta, ako zabrániť tomu, aby globálne otepľovanie v tomto storočí presiahlo nárast o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Kráľovná vyhovela žiadosti vlády o prerušenie parlamentnej schôdze
Britská kráľovná Alžbeta II. vyhovela žiadosti vlády o prerušenie rokovania parlamentu. Schôdzu prerušia medzi 9. až 12. septembrom, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred... Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | SITA