Začalo sa pojednávanie s Kočnerom a Ruskom v kauze miliónových zmeniek
22 | 07 | 2019 I TASR-SITA

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal sledovaný proces, ktorý pritiahol pozornosť aj zahraničných médií. Otvorili kauzu údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý sedí vo väzbe, a bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister Pavol Rusko. Pojednávanie je zatiaľ rozvrhnuté na šesť pojednávacích dní, 22. až 24. júla a následne od 29. do 31. júla. Kočner prostredníctvom svojho obhajcu požiadal o konanie v neprítomnosti, čo súd zobral na vedomie. Na pojednávaní osobne prítomný nebude. Pojednávanie vedie JUDr. Emil Klemanič.


Na súd sa dostavil obžalovaný Pavol Rusko, ktorý sa nechcel pred pojednávaním pred novinármi vyjadrovať. Povedal iba, že je lepšie najprv hovoriť pred senátom. Prítomný je aj advokát Marek Para a právni zástupcovia Markízy, Tomáš Kamenec a Daniel Lipšic.

Podaniu obžaloby v tomto prípade predchádzala séria občianskoprávnych súdnych sporov, v ktorých si vyplatenie zmeniek, údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch, nárokovala Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek. Vyplatiť ich mal ako žalovaný v prvom rade Rusko ako bývalý riaditeľ televízie a bývalý majiteľ spoločnosti Markíza Slovakia, a v druhom rade samotná spoločnosť Markíza Slovakia.

Rusko pred súdom začiatkom februára 2018 priznal podpis štyroch zmeniek s miliónovou hodnotou s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, „nebola by TV Markíza“. Podľa neho je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Sylvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol Rusko s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa neho hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok. Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie, zvýšenie hodnoty televízie, ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," tvrdí expolitik.

Správu budeme aktualizovať