RAKÚSKO: Kurzov spolupracovník mohol zničiť dôkazy súvisiace s videom z Ibizy
21 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Rakúska prokuratúra vedie vyšetrovanie voči jednému zo spolupracovníkov bývalého kancelára Sebastiana Kurza pre podozrenie, že zničil možné dôkazy, pokiaľ ide o škandál, ktorý viedol v máji k pádu Kurzovej vlády. Tlačová agentúra AFP to uviedla v nedeľu s odvolaním sa správy iných médií a vyjadrenia politických predstaviteľov.

Nemenovaná osoba z úradu dnes už bývalého kancelára nechala údajne zlikvidovať pevný disk s možným dôkazovým materiálom 23. mája, niekoľko dní po vypuknutí škandálu známeho ako Ibiza-gate a krátko pred hlasovaním parlamentu o vyjadrení nedôvery vláde na čele s Kurzom. Príslušná firma sa obrátila na políciu po tom, ako tento zákazník nezaplatil faktúru na sumu 76 eur a nebolo ho možné ani kontaktovať, keďže poskytol falošné meno.

Preverovanie postupu Kurzovho spolupracovníka môže uškodiť samotnému exkancelárovi a jeho Rakúskej ľudovej strane (ÖVP), o ktorej sa predpokladá, že i napriek škandálu Ibiza-Gate získa najviac hlasov v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Poslanci rakúskeho parlamentu z iných strán vyzvali na dôkladné vyšetrenie tejto záležitosti, zatiaľ čo ÖVP vyhlásila, že likvidácia osobných údajov a neoficiálnych dokumentov pred zmenou vlády je bežnou vecou.

Podľa vyjadrenia hovorcu ÖVP pre agentúru AFP daný pracovník nemal prístup k citlivým informáciám. Vyšetrovatelia túto osobu vypočúvali ešte vo štvrtok, pričom tiež prehľadali jej byt.

Koaličná vláda konzervatívnej ÖVP a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) sa rozpadla v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, nakrúteného tajne na španielskom ostrove Ibiza. Na ňom je zachytený dnes už bývalý predseda FPÖ Heinz-Christian Strache, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ a parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru. Vedenie krajiny nakoniec prevzala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová.