Manželka Netanjahua uzavrela dohodu o vine a treste. Zaplatí 13,5 tis. EUR
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Sara Netanjahuová, manželka izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, uzavrela v stredu s izraelskou prokuratúrou dohodu o vine a treste. Urovnala tým obvinenia z údajného zneužívania verejných prostriedkov. Informovala o tom izraelská prokuratúra.


Prokuratúra obvinila ešte minulý rok Netanjahuovú, že na účet štátnej pokladnice minula nadmernú sumu, okolo 100.000 dolárov za luxusné jedlá v reštauráciách. Podľa dohody bude Netanjahuová odsúdená za trestný čin definovaný, ako úmyselné zavádzanie inej osoby, ale nie za podvod. Podľa dohody bude musieť vrátiť 45 000 šekelov (približne 11 tis. EUR) štátu a 10 000 šekelov (2,5 tis. EUR) zaplatiť ako poriadkovú pokutu. Zaplatiť tak musí pokuty v celkovej výške cca 13,5 tis. EUR. Ak Netanjahuová zaplatí pokuty bezodkladne, prokuratúra prípad v tichosti uzavrie.


V obžalobe sa uvádzalo, že Netanjahuová platila štátnymi peniazmi nemalé účty v luxusných reštauráciách, kde si objednávala jedlá pre priateľov a rodinu, hoci oficiálna rezidencia premiéra zamestnávala šéfkuchára na plný úväzok. Netanjahuová (60) bola obžalovaná vlani, a to pre obvinenia zo sprenevery a porušenia dôvery. Podľa obžaloby sa v rokoch 2010 - 2013 snažila "obísť pravidlá a podmienky platné pre spravovanie oficiálnej rezidencie premiéra, aby tak podvodom získala financie na rôzne účely".



Prokuratúra odôvodnila svoju zhovievavosť voči Netanjahuovej vo vyhlásení tým, že Netanjahuová si zaslúži pochvalu za priznanie k trestnému činu, ktorý predtým dôrazne popierala.


Netanjahuova rodina má v posledných rokoch mnoho problémov zo zákonom. Predovšetkým premiér, ktorý čelí obžalobe aj pre ďalšie obvinenia z korupcie, sprenevery a porušenia dôvery; pojednávanie sa má konať začiatkom októbra.