USA: Odvolali veliteľa väzenia na základni Guantánamo
29 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASR
Veliteľ kontroverznej väznice na americkej základni Guantánamo na Kube Guantáname v USA, kontradmirál John Ring, bol odvolaný z funkcie. Dôvodom je "strata dôvery v jeho veliteľské schopnosti", oznámila v noci na pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Južného velenia amerických ozbrojených síl (SOUTHCOM) so sídlom v Dorale na Floride.

Vedenie Joint Task Force Guantanamo, ktoré väznicu spravuje, dočasne prevezme doterajší Ringov zástupca brigádny generál John Hussey. Zmena nebude mať nijaký dopad na väzňov, uviedlo SOUTHCOM bez ďalších podrobností.

Tábor na americkej základni Guantánamo vznikol po teroristických útokoch al-Káidy z 11. septembra 2001 počas pôsobenia prezidenta Georgea W. Busha. Bez procesu sú v ňom zadržiavaní predpokladaní islamskí teroristi. Bushov nástupca Barack Obama ho chcel uzavrieť, ale narazil na odporu Kongresu USA. Americký prezident Donald Trump v januári minulého roka dekrétom rozhodol, že tábor bude naďalej existovať. Minulú jeseň sa tam nachádzalo 40 väzňov.