Španielsko: Do parlamentu zvolili aj päť uväznených katalánskych separatistov
29 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASR
Do nového španielskeho parlamentu bolo v nedeľňajších predčasných voľbách zvolených aj päť zatknutých vodcov katalánskeho hnutia za nezávislosť. Informovala o tom agentúra AFP.

Bývalý podpredseda regionálnej katalánskej vlády Oriol Junqueras získal v poslanecký mandát ako kandidát Republikánskej ľavice Katalánska (ERC). Do dolnej komory parlamentu boli zvolení aj Jordi Sánchez, Jordi Turull a Josep Rull, ktorí kandidovali za stranu Spoločne pre Katalánsko expremiéra Carlesa Puigdemonta.
Ďalší obvinený bývalý minister zosadenej katalánskej vlády Raül Romeva sa dostal za tú istú stranu do hornej komory — Senátu.

Junqueras je hlavnou postavou procesu s 12 katalánskymi separatistami, ktorý prebieha v Madride. Sú obvinení z toho, že v októbri 2017 zorganizovali referendum o nezávislosti, ktoré španielsky ústavný súd označil za nelegálne. Vtedajší regionálny premiér Puigdemont, ktorý neskôr utiekol pred trestným stíhaním do zahraničia, po skončení referenda vyhlásil nezávislosť Katalánska od Španielska.
V prípade osúdenia za "rebéliu" a spreneveru verejných prostriedkov hrozí Junquerasovi 25 rokov väzenia. Ten považuje proces za politicky motivovaný.

Katalánski separatisti získali v parlamentných voľbách celkovo 22 z 350 kresiel. Zvíťazili socialisti premiéra Pedra Sáncheza, ktorí obsadia 123 kresiel, budú si však musieť hľadať koaličných partnerov.