Ukrajina: Prepustili riaditeľa telerozhlasu, novinári hovoria o cenzúre
01 | 02 | 2019 I Michaela Melišková, TASR

Generálneho riaditeľa Národnej verejnoprávnej televízie a rozhlasovej spoločnosti Ukrajiny (NSTU) Zuraba Alasaniu zbavili funkcie. Médiá a opoziční politici hovoria o cenzúre. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, podľa ktorej došlo k tomuto kroku dva mesiace pred zlomovými prezidentskými voľbami.


Zurab Alasania (54), ktorý stál na čele NSTU od 10. apríla 2017, povedal, že dozorná rada spoločnosti mu ukončila zmluvu vo štvrtok večer. Ako dôvod uviedla "politizáciu správ". Taktiež ho kritizovala za to, že sa mu nepodarilo primerane pokryť pochod na podporu vytvorenia nezávislej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a dvoch ďalších podujatí, na ktorých sa zúčastnil prezident Petro Porošenko. Ten tento týždeň oznámil, že v prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

"Alergia úradov na náš kanál dosiahla štádium intoxikácie," vyhlásil Alasania, ktorý mal zostať na čele NSTU do roku 2021.

Alasania je zároveň jedným zo zakladateľov populárneho ukrajinského spravodajského portálu Hromadske, poznamenala AFP.

Desiatky ukrajinských novinárov vydali v piatok spoločný list, v ktorom označili prepustenie Alasaniu za "jasný znak cenzúry" a "veľmi nebezpečný precedens pre krajinu".

Mustafa Najem - jeden z hlavných predstaviteľov proeurópskej revolúcie z roku 2014, súčasný politik a bývalý novinár - označil prepustenie Alasaniu za "veľmi znepokojujúci signál".

"Cieľ je jasný: vyčistiť ukrajinské vysielanie od kritiky a odhalení dva mesiace pred voľbami," konštatoval politik Serhij Leščenko.

Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 31. marca.