Obyvateľom Šale hrozí, že časť mesiaca zostanú bez pohotovostnej služby
01 | 02 | 2019 I tasr

Obyvateľom Šale hrozí, že niekoľko dní počas tohto mesiaca zostanú bez ambulantnej pohotovostnej služby (APS). Časť lekárov tvrdí, že Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ako zodpovedný za poskytovanie pohotovostnej služby odmieta zabezpečiť túto službu zákonným spôsobom. Ohrozená je činnosť APS pre dospelých i pre deti. Lekári žiadajú o rokovanie týkajúce sa prevádzky APS predsedu samosprávneho kraja Milana Belicu. Vedenie samosprávy je presvedčené, že NSK zverejnil rozpis služieb na svojom webe v súlade s platnou legislatívou. 


Poliklinika NSK Šaľa zaslala návrh zmlúv o poskytovaní APS všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. „Prebehlo legitímne pripomienkové konanie, väčšina poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa s vedením polikliniky dohodla na zmluvných podmienkach. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí doteraz zmluvu nepodpísali, majú stále možnosť ju podpísať,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Zmluvu podpísalo 12 lekárov, piati s ňou nesúhlasili. Podľa splnomocneného zástupcu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti SIZK, s.r.o. Igora Klačka sú v zmluve obídené niektoré zákony. „V spoločnosti SIZK, s.r.o. sa poskytuje zdravotná starostlivosť výhradne na základe licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe. Podľa platného zákona sa povinnosť vykonávať APS na našu spoločnosť nevzťahuje,“ tvrdí Klačko. Žiada preto NSK, aby na dni, kedy je spoločnosť SIZK zapísaná v rozpise APS, zabezpečila iného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. „V prípade, ak samosprávny kraj nezabezpečí iného poskytovateľa na stanovený deň, ambulancia APS zostane bez lekára,“ upozorňuje.

Nenastúpenie do služieb poskytovateľom zdravotnej starostlivosti považuje samospráva za porušenie zákona. „Zo zákona je každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý je držiteľom povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, povinný sa zúčastňovať ambulantnej pohotovostnej služby a dodržiavať rozpis služieb APS schválený samosprávnym krajom. V prípade porušenia tejto zákonnej povinnosti je samosprávny kraj oprávnený začať správne konanie a uložiť sankcie,“ povedala Prekopová.

S uložením sankcií súhlasí aj primátor Šale Jozef Belický, ktorý je zároveň krajským poslancom. „NSK má túto tému rozpracovanú aj na právnom oddelení. Nemôžeme predsa donekonečna rozoberať to, že v Šali sú nefunkčné zdravotnícke služby. Treba vyvodiť dôsledky, aby sa tu urobil poriadok,“ skonštatoval primátor.