Salvini chce lodiam s migrantmi zakázať vstup do talianskych vôd
31 | 01 | 2019 I tasr

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v stredu povedal, že skúma možnosti, ako lodiam zachraňujúcim migrantov zakázať vplávať do talianskych vôd.


"Pracujem na opatrení, ktoré obmedzí možnosti vstupu do talianskych teritoriálnych vôd," povedal Salvini.

Zdroje z ministerstva vnútra uviedli, že ide o vytvorenie štandardného postupu v prípade príchodu záchranných lodí prenajatých mimovládnymi organizáciami.

Zdroje sa odvolávali taliansky kódex lodnej dopravy, podľa ktorého ministerstvo môže "z dôvodov verejného poriadku obmedziť alebo zakázať tranzit a zakotvenie obchodných lodí v teritoriálnych vodách".

Salvini mimovládne organizácie podľa AFP obvinil z pomoci nelegálnym migrantom, čo by mohlo predstavovať riziko pre národnú bezpečnosť.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že loď nemeckej mimovládnej organizácie Sea Watch so 47 zachránenými migrantmi na palube je pripravená zakotviť na Sicílii. Taliansko a ďalších šesť krajín - Francúzsko, Nemecko, Malta, Portugalsko, Rumunsko a Luxembursko - súhlasilo s prijatím migrantov, ktorých posádka zobrala na palubu 19. januára pri pobreží Líbye.