Všetky alternatívy tzv. írskej poistky boli testované, žiadna nefungovala
30 | 01 | 2019 I tasr

Vyjednávači strávili dva roky hľadaním alternatívy k tzv. írskej poistke (backstop), ktorá by po odchode Británie z EÚ zabránila vzniku pevnej hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom, avšak nenašli ani jednu, ktorá by fungovala. Podľa agentúry Reuters to v stredu vyhlásil írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.


Po tom, ako Dolná snemovňa britského parlamentu v utorok kabinetu premiérky Theresy Mayovej nariadila opätovne s Úniou prerokovať text dohody o brexite, nechal sa britský minister pre brexit Stephen Barclay počuť, že Londýn je pripravený hľadať alternatívy aj v otázke írskej poistky.

"Už sme to všetko skúšali. Testovali sme iné alternatívy a dospeli sme k záveru, že neobstoja a teraz nám britský minister ponúka práve takéto už raz neúspešne testované možnosti", povedal v tejto súvislosti írsky minister zahraničných vecí.

Coveney na záver svojho vystúpenia dodal, že Británia navrhuje, aby bolo "efektívne riešenie nahradené zbožným želaním".

Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode už odmietli mnohí vrcholní predstavitelia EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk však nevylúčil - v prípade "odôvodnenej žiadosti" - odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.