Venezuela: Najvyšší súd zakázal opozičnému lídrovi Guaidóovi opustiť krajinu
30 | 01 | 2019 I TASR
Venezuelský najvyšší súd zakázal v utorok opozičnému lídrovi a samozvanému dočasnému prezidentovi Juanovi Guaidóovi odcestovať z krajiny a zmrazil mu bankové účty. Informovala o tom agentúra AFP.
Najvyšší súd, ktorý podporuje socialistického prezidenta Venezuely Nicolása Madura, rozhodol o uvedených opatreniach na základe žiadosti generálneho prokurátora.

Generálny prokurátor Tarek William Saab svoju utorkovú žiadosť zdôvodnil vyšetrovaním bližšie nešpecifikovaných Guaidóových "protivládnych aktivít". Vyšetrovanie podľa neho súvisí s nepokojmi vyvolanými minulotýždňovým rozhodnutím tohto politika vyhlásiť sa za dočasného prezidenta Venezuely.
Na základe rozhodnutia venezuelského najvyššieho súdu nesmie Guaidó opustiť územie krajiny až do ukončenia predbežného vyšetrovania.

Prokurátor Saab, rovnako ako najvyšší súd, stojí v súčasnej politickej kríze na strane prezidenta Madura. Guaidó je predsedom venezuelského parlamentu, Národného zhromaždenia, v ktorom má väčšinu protimadurovská opozícia.

Za hlavu štátu Guaidóa uznali zhruba dve desiatky krajín vrátane USA, ktoré tvrdia, že opätovné zvolenie prezidenta Madura nebolo legitímne - sčasti preto, že jeho najsilnejším oponentom zakázali kandidovať.
Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.