RIA NOVOSTI: Maduro sľúbil, že vyrieši situáciu v krajine a zaplatí ruský dlh. Prinášame vám to najdôležitejšie z rozhovoru
30 | 01 | 2019 I

Obyvatelia Venezuely dnes pochodujú ulicami na výzvu samozvaného prezidenta Juana Guaida. Plánujú presvedčiť armádu, aby sa dala na stranu opozície. Medzitým, Nicolas Maduro  poskytol rozhovor ruskej tlačovej agentúry "RIA Novosti", kde sľúbil vyriešenie politickej a ekonomickej situácie a zaplatenie dlhu voči  Rusku. Ruský prezident Vladimír Putin súčasne s tým vyzval venezuelskú opozíciu k dialógu a ponúkol ako riešenie usporiadať predčasné parlamentné voľby , prinášame vám najzaujímavejšie momenty rozhovoru.


 
O ruských vojakoch vo Venezuele

Venezuelský prezident nepotvrdil a ani nepoprel prítomnosť ruských súkromných vojenských spoločností vo Venezuele. "Nemôžem to povedať. Nekomentujem nič ... "- povedal pre RIA Novosti .




Pripomeňme si, že 25. januára agentúra Reuters uviedla, že do Venezuely prišli ruskí žoldnieri z PMC Wagner, aby chránili prezidenta Nicolasa Madura. Predseda Výboru ruských dôstojníkov, Jevgenij Shabayev, povedal agentúre, že počet ruských žoldnierov vo Venezuele je 400 ľudí.


Nicolas Maduro v rozhovore pre agentúru zároveň uviedol, že má "dobrý bezpečnostný systém", avšak poznamenáva, že najdôležitejšia časť tejto "obrany" pochádza od Boha.


 
O sankciách USA

"Toto je jedno z najatraktívnejších a najviac šialených rozhodnutí, ktoré urobil John Bolton (americký bezpečnostný poradca prezidenta )",tak opísal Nicolas Maduro  plány USA uvaliť sankcie na štátnu ropnú spoločnosť PDVSA a previesť kontrolu nad časťou majetku Venezuely na samozvaného prezidenta Juana Guaidóa. Prezident to nazval "pokusom o vyvlastnenie venezuelského majetku". "Som si istý, že sa nám podarí získať víťazstvo," povedal Nicolas Maduro.


V Rusku sa podľa ruského prezidentského tlačového tajomníka Kremľa Dmitrija Peskova už analyzujú možné dôsledky obmedzení. Problém sankcií je dôležitý pre Moskvu, keďže PDVSA dlhuje svojmu ruskému partnerovi Rosneftu 3,1 miliardy dolárov. Ruská spoločnosť tiež realizuje päť projektov prieskumu a ťažby ropy vo Venezuele.


Zároveň  si je sám Nicolas Maduro istý, že pre Rusko neexistuje žiadne riziko v spolupráci s Venezuelou po zavedení nových sankcií, pretože ide o "nezávislú, zvrchovanú krajinu" a "ruské podniky sú veľmi silné".


 
O hospodárskej kríze a pomoci z Ruska

"Sme vo fáze kritického obnovenia, prekonávania prekážok a útokov na systém výmeny na cenový systém," uistil Nicolas Maduro. Dodal, že vláda má "konzistentný program", ktorý sa používa na stabilizáciu ekonomiky.


Zároveň povedal, že  sa"spolieha na podporu Číny a Ruska pre hospodársky rozvoj Venezuely", najmä na zvyšovanie čínskych investícií.


 

"Prezident Vladimir Putin nám vždy poskytuje pomoc z Ruska vo všetkých smeroch a my ho prijímame s vďačnosťou," uviedol venezuelský prezident a vysvetlil, že požiadal ruského vodcu o "neustály kontakt" a "podporu na diplomatickej a politickej úrovni".


 
O ruských zbraniach

"Najnovšie zbrane na svete z Ruska  dorazia do Venezuely ," povedal Nicolas Maduro. Dodal, že krajina "má plány na pokrok v spolupráci s Ruskom zlepšiť protivzdušnú obranu, delostrelectvo a technológiu rakiet".


Zároveň členovia opozície, ktorí kontrolujú Národné zhromaždenie (jednokomorový parlament), oznámili plány na revíziu vzťahov s Ruskom.


Zvláštny vyslanec Venezuely v Organizácie amerických štátov (OAS), menovaný parlamentom Gustavo Tarre Briceño, je presvedčený, že ruské lietadlá doručené do krajiny "nie sú z technologického hľadiska najlepšie" a dve tretiny vrtuľníkov sa dostali do havarijnej situácie. Zároveň verí, že Rusko pomáha Venezuele predovšetkým pre geopolitické účely, ale zároveň "nemá peniaze na realizáciu týchto ambícií".


 
O možnosti americkej invázie

Začiatkom tohto týždňa americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton na tlačovej konferencii o problémoch Venezuely rozvinul svoj notebook s poznámkami, ktoré videla prítomná sála. Novinári v ňom videli značku "5 tisíc vojakov v Kolumbii". Nicolas Maduro verí, že  Bolton náhodne ukázal zápisník a nazýva to "infantilné správanie", "hlúposť" a "klaunstvo".


 

"Dokonca aj oficiálne vyhlásenie kolumbijskej vlády prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí a ministerstva obrany to vyvrátilo. Je TO  provokácia A detské správanie zo strany pána Boltona. nenávisť voči Venezuele, hlúpe detské správanie, "sťažoval sa venezuelský vodca.


 

Zároveň Nicolas Maduro nepochybuje o tom, že v auguste mal byť  zavraždený na príkaz amerického prezidenta a útok bol vykonaný za pomoci kolumbijskej mafie.

 

"Donald Trump dal príkaz zabiť ma, povedal kolumbIjskej vláde, kolumbijskej mafii, aby ma zabili. Ak sa mi niečo stane raz, potom bude zodpovedný Donald Trump a kolumbijský prezident Ivan Duque, ", varoval Maduro.