Plénum odobrilo dodatok Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu
30 | 01 | 2019 I tasr

 Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu 114 hlasmi vyslovili súhlas s ratifikáciou Dodatkového protokolu k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Týka sa fenoménu cudzích bojovníkov, ktorí páchajú teroristické trestné činy.


Dodatkový protokol má doplniť Dohovor Rady Európy o predchádzaní terorizmu o ustanovenia týkajúce sa trestnosti viacerých činov, ktoré súvisia s fenoménom cudzích bojovníkov a páchaním teroristických trestných činov.

Ako uvádza ministerstvo spravodlivosti v predkladacej správe, pod fenoménom cudzích bojovníkov sa myslia osoby, ktoré odchádzajú do konfliktných oblastí s cieľom páchania teroristických trestných činov, respektíve účasti v ozbrojených konfliktoch.

Podľa dodatku sa má za trestný čin považovať aj účasť v organizácii alebo skupine na účel terorizmu, cestovanie do zahraničia na účel terorizmu a jeho organizovanie či financovanie cestovania do zahraničia na účel terorizmu. Dodatkový protokol bol vypracovaný Výborom expertov Rady Európy pre terorizmus a je záväzným právnym dokumentom Rady Európy. Dokument ešte bude predložený prezidentovi SR na ratifikáciu.