Komentár Marca Bennettsa: Čo urobiť s Medvedevom? Putin musí rozhodnúť čo s vládou, ktorá mu ubližuje
30 | 01 | 2019 I Marc Bennetts

Čo urobiť s Dmitrijm? To je otázka, ktorej musí čeliť Vladimir Putin, keďže popularita jeho vlády - na čele s premiérom Medvedevom - klesá na historické dná. Verejnosť je frustrovaná ekonomickými podmienkami a stúpajúcim počtom neschopných úradníkov.


Prieskumná agentúra Levada Center urobila nezávislý prieskum z ktorého vyplynulo, že sa Rusi po prvý krát väčšinovo rozhodli o tom, že by Medvedevova vláda mala byť okamžite rozpustená.

Rozhodnutie teraz visí na Putinovi: Vyhovie masám a vyhodí Medvedeva, ktorý bol už aj v minulosti obetným baránkom ak bol nejaký problém? Alebo riskne zachovanie súčasnej vlády, ktorá môže ovplyvniť jeho klesajúcu popularitu? Jeho podpora klesla z 80 percent na 66 percent, a iný samostatný prieskum ukázal, že mu verí len 33 percent Rusov.

Putinova popularita "stopercentne porastie" ak sa zbaví svojho premiéra, tvrdí Abbas Gallyamov, bývalý písač prejavov Kremľa a ktorý je teraz politickým konzultantom. "Ľudia získajú nádej, že sa dá situácia napraviť."
Ale ruský prezident by musel svoj ťah načasovať úplne presne, povedal Gallyamov. "Tento nástroj sa dá použiť iba raz."

Fanúšik rockovej muziky a zapálený pre technológie - tak bol niekedy vnímaný päťdesiattriročný Medvedev ruskými liberálmi a taktiež lídrami Západu, ktorí ho brali ako protiváhu k Putinovi.

V roku 2009 Medvedev prišiel s jeho pamätnou, až nemotornou, frázou: "Sloboda je lepšia než nesloboda." Ale jeho rétorika o "modernizácii" a demokratických hodnotách nakoniec vyšla naprázdno. Dnes je Medvedev známy kvôli tomu, keď sa rozprával v roku 2016 s penzistami, ktorí sa sťažovali na nízke dôchodky. "Nie sú peniaze, ale držte sa! Zdravím!," povedal.

Analytici opísali deľbu moci medzi Medvedevom a Putinom ako "panujúci tandem". Medvedev, ktorý viedol vládu od roku 2012 zahrieval prezidentskú stoličku Putinovi medzi rokmi 2008 a 2012 (Putin bol zatiaľ predsedom vlády).

Stále väčší počet Rusov si myslí, že by mal Medveďov skončiť. Prieskum Levada Center zistil, že 53 percent opýtaných si myslí, že Medvedev by to mal zabaliť a ísť, keďže mu dávajú za vinu infláciu, ktorej nezabránil a padajúcim mzdám. Len 40 % respondentov bolo za Medvedevovu vládu, osem percent opýtaných nevedelo odpovedať.

"Ak by bola len sugescia že je možná iná vláda, taká, ktorá by dokázala zaviesť úprimné zmeny, tak by mal byť počet odvolaných členov vlády vyšší," tvrdí Marina Krasilnikova, výskumníčka z Levady.

Padajúce ratingy Medvedeva by nemali byť pre vládu žiadnym prekvapením. Nespokojnosť vo vláde rastie už od júna, kedy Moskva predstavila nepopulárny zákon o zavedení vyššieho veku do dôchodku - z 55 na 60 pre ženy a zo 60 na 65 pre mužov. Takmer 90% Rusov bolo proti tomuto zákonu, ktorý bol podpísaný Putinom v októbri.

Vláda tvrdí, že nová legislatíva sa približuje priemeru Európskej únie. Kritici tvrdia, že vďaka skorej úmrtnosti Rusov si milióny z nich ani neužijú penziu. Podľa WHO sa muži v Rusku dožívajú priemerného veku 66 rokov, zatiaľ čo ženy 77 rokov. Minister financií Anton Siluanov minulý týždeň priznal, že vláda bola zaskočená hĺbkou hnevu verejnosti nad týmto zákonom.

Ruská ekonomika sa rozpadá pod tiažou európskych sankcii a znižuje ceny ropy, najväčšej exportnej suroviny krajiny.

Prieskum agentúry Levada Center bol zrealizovaný po tom, ako už štvrtý rok po sebe klesol počet peňazí, ktoré si môže dovoliť rodina minúť mesačne. Pod mierou chudoby žije až 13 percent obyvateľstva - okolo 20 miliónov ľudí. Tí sú takto klasifikovaní, keď je ich príjem nižší ako 149 eur na mesiac, ako uvádzajú vládne štatistiky.
Experti z iných agentúr ale tvrdia, že tie čísla nereflektujú realitu chudoby, ktorá je v Rusku. Niektoré odhady sa pohrávajú s číslom okolo 25 percent.

Ruské ekonomické problémy sa zosumarizovali po novom roku, keď nakupujúci zistili, že namiesto desiatich vajíčok v balení si kúpia už len deväť, bez úprav na cene. Táto tzv. "zmenšflácia" je dôsledkom DPH na rôzne potraviny. Táto daň sa hýbe od 18 do 20 percent.

"Tí vyššie postavení na nás úplne zabudli, na nás, obyčajných ľudí," hovorí Tatiana Kozlovskikh, 62 ročná knihovníčka z dediny Zafarye, ktorá sa nachádza v centrálnom Rusku. Tá sa vyjadrila pre portál Znak.ru, ktorá nedávno spustila sériu dokumentov o ľuďoch, ktorí sa majú finančné ťažkosti. "Život je ťažší. Všetko je naraz drahšie.

Kozlovskih povedala, že jej mesačný dôchodok činí 9000 rubľov, čo je  prepočte 120 eur. Jej manžel dostáva takmer 11 tisíc rubľov. "je nemožné si niečo ušetriť," tvrdí.

Veci nevyšli tak, ako si to mnoho bežných Rusov predstavovalo - respektíve, ako im to bolo sľubované.

V roku 2008, pár týždňov po triumfe Medvedeva v prezidentských voľbách vtedajší minister ekonomického vývoja a trhu predpovedal, že do roku 2020 bude buržoázna stredná trieda zarábať okolo 2,700 dolárov mesačne a polovica obyvateľstva na tom bude podobne. Minulý rok bola priemerná mzda niečo pod 650 dolárov, a počet ľudí, ktorí sa nazývajú strednou triedou, rapídne klesá.

Aj mnoho vyššie postavených ľudí prechováva hnev nad tým, že niektoré regióny Ruska sú hlboko zanedbávané. "Vláda vám nič nedlží. Vaši rodičia, ktorí Vás mali, vám dlžia. Vláda ich nežiadala aby Vás mali," povedala lga Glatskikh, poverená riešením problémov problémových mladistvých na Urale v novembri.

Jej slová prišli tesne po tom ako Natalia Sokolova, ministerka práce a migrácie v regióne Saratov v strednom Rusku povedala, že dôchodcovia by mali byť schopní vyžiť z 3500 rubľov (približne 46 eur) na mesiac. Po tom, ako sa jej spýtali, či by nemala ísť príkladom, odmietla. Tvrdila, že jej "status ministerky" znamená, že vedie iný život.
Obe boli po týchto škandáloch vyrazené, ale reputácia vlády už bola naštrbená.

Valery Fokin, sedemdesiatročný bývalý novinár z Kirova, mesta vzdialeného 800 kilometrov od Moskvy, povedal že nepotrebuje sledovať prieskumy na to, aby vedel odhadnúť ako je vláda aktuálne nepopulárna. "(Medvedev) nie je nezávislý: Je to Putinov tieň, ten, ktorý je stále šedší a šedší," povedal.

Fokin prežíva z mesačného dôchodku 15,823 rubľov, čo je v prepočte 210 eur. Polovicu z toho dáva na chod domácnosti. Ako väčšina Rusov podporoval "návrat Krymu" od Ukrajiny v roku 2014. Odmieta ale to, že by za jeho finančnú situáciu mohli sankcie zo Západu.
"Rusi toho zvládnu veľa, ale hlúpi veru nie sú," povedal. "Ľudia môžu vidieť sankcie, o ktorých štátna propaganda tvrdí, že "priniesli ťažkosti". Nepovedia ale to, že sa na nich nabalili ruskí oligarchovia a ľudia s prepojeniami na vysokopostavené štátne autority.

Andrei Kolesnikov je politický analytik v Carnegieovom moskovskom think-tanku. Napadlo ho, že nespokojnosť s vládou, ktorú zaznamenala agentúra Levada Cebter je indikátorom širšieho vytriezvenia o Putinovom režime. Mnohí sú k Medvedevovi "neutrálni alebo bez postoja". Jeho verejná tvár je skôr v úzadí, poznamenal.

Je tu stále malá nádej masových protestov, ktoré sa môžu každú chvíľu objaviť na horizonte. Minuloročné protesty ohľadom dôchodkov vyhnali do ulíc desaťtisíce ľudí, nie stovky tisíc.

Kým by odstavenie Medvedeva získalo podporu vládnej stany, bolo by to niečo ako "falošný štart" parlamentných volieb, ktoré sa majú uskutočniť až v roku 2021, tvrdí politická analytička Tatiana Stanovaya.
"Bolo by viac logické rozpustiť vládu pred koncom jej mandátu, keď sú nízke ratingy a risky sú vysoké, aby sa dokázal systém obnoviť a vrhnúť "mŕtvu váhu" cez palubu," povedala Stanovaya.

Nakoniec môže byť Putinove rozhodnutie ovplyvnené jeho osobným vzťahom s Medvedevom než verejnou mienkou.

Títo dvaja muži už majú za sebou dlhú históriu. Prvýkrát sa stretli v Leningrade - terajšom Petrohrade - na začiatku 90. rokov, keď už bol Putin šéfom mestskej komisie zahraničných vzťahov. Medvedev následne organizoval Putinovú prvú volebnú kampaň, čím sa dopomohol k tomu, že bol v roku 2000 zvolený za ruského prezidenta.
Je jedným z najbližších Putinových ľudí a existuje medzi nimi politická dohoda o tom, že Medvedev ostane druhým najmocnejším mužom v Rusku. To ale nemá žiaden súvis s ratingami, zodpovednosťou alebo náladami spoločnosti voči vláde," hovorí Stanovaya.

"Tandem stále funguje, ale už v slabšej forme."