Glosa Juraja Zábojníka: Nedeformujme ústavné pomery Slovenskej republiky
30 | 01 | 2019 I Juraj Zábojník









V nedeľňajšej relácii „V politike" sa predseda vlády Slovenskej republiky pán Pellegrini vyjadril, že prezident Slovenskej republiky sa nemá ku kandidatúram na ústavných sudcov vyjadrovať predtým, než dostane zoznam navrhnutých kandidátov od Národnej rady Slovenskej republiky. Vraj by jeho prípadné vyjadrenie vlastného názoru zásadne ovplyvnilo proces voľby.

Ako kandidát na funkciu prezidenta Slovenskej republiky považujem za veľmi potrebné odmietnuť takéto obmedzovanie kompetencií najvyššieho ústavného činiteľa v našej krajine. Najzákladnejšou úlohou prezidenta Slovenskej republiky je zabezpečovanie riadneho chodu ústavných orgánov a pri tejto úlohe môže využívať všetky kompetencie, ktoré sú mu pridelené ústavou a zákonmi Slovenskej republiky. Vyjadrovanie sa prezidenta k podmienkam, za ktorých je kandidát na ústavného sudcu schopný túto funkciu vykonávať, je preto skôr žiadaným, než nevhodným prejavom prezidenta.

V prípade, že by som sa stal prezidentom, by som sa už niekoľko mesiacov pred začatím procesu výberu ústavných sudcov jasne vyjadroval, ktoré parametre budem používať na určenie poradia predložených kandidátov. Napríklad by som požadoval informácie, či sa voči záujemcovi nevedie žaloba z dôvodov jeho pôsobenia vo verejnej funkcii. Týmto by som vyslal jasný signál záujemcom, ktorí sa snažia získať funkciu ústavného sudcu aj napriek tomu, že sú pochybnosti o ich pôsobení vo verejnom záujme, že sa nemajú snažiť o pozíciu, kde verejný záujem je prvoradý.

Je možné, že pán Pellegrini sa v snahe podporiť kandidatúru pána Fica ako svojho straníckeho šéfa vyjadroval len o konkrétnom kandidátovi, ale aj pán Pellegrini by si mal uvedomiť, že medzi kompetencie predsedu vlády nepatrí obmedzovanie kompetencií prezidenta. Naopak, pán Pellegrini vystupuje v nevolenej funkcii, ktorá z hľadiska dodržiavania ústavnosti podlieha funkcii prezidenta a mal by si tento vzťah uvedomovať. Záujmy občanov, ktoré sú vyjadrené aj v Ústave Slovenskej republiky, oprávňujú prezidenta k vyjadrovaniu sa a prípadne aj ku konaniu nezávisle od názorov pána Pellegriniho či od snáh pána Fica.

Občania Slovenskej republiky potrebujú, aby bol na pozíciu prezidenta zvolený niekto, kto nepotrebuje hrať nezmyselné politické hry o obsadzovaní verejných funkcií straníckymi kádrami, ktoré preferujú nešpecifikované súkromné záujmy pred zákonmi vymedzenými verejnými záujmami a svojou aktivitou kaučukovo ohýbajú ústavnú pozíciu prezidenta Slovenskej republiky a nezávislosť Ústavného súdu Slovenskej republiky.