GLOBAL TIMES: Američania chcú v Juhočínskom mori použiť superdelo s dosahom až 1600 kilometrov
30 | 01 | 2019 I Jeff Schogol

Americký vývoj strely "superdelo" s dosahom až 1000 míľ, o ktorom sa tvrdí, že je schopné zasiahnuť čínske lode v Juhočínskom mori, by mohlo byť skrytým vývojom novej balistickej rakety stredného doletu.


Pritom takáto zbraň by patrila pod Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), z ktorej sa USA snažia odstúpiť. Analýza odborníkov prišla po tom, čo americká armáda minulý týždeň informovala, že vyvíja "superdelo" schopné zasiahnuť čínske námorné plavidlá v Juhočínskom mori vo vzdialenosti  1000 míľ(1.610 kilometrov).



Zbraň by mohla "otvoriť dvere" pre nástup amerického námorníctva a námornej pechoty v Juhočínskom mori, uviedol pre National Interest Mark Esper, americký vojenský expert.

"Nemôžete byť mimo dostrel, všade vás superdelo môže zasiahnuť," pýšil sa Esper obrovským dosahom superdela.

Čínsky vojenský expert, ktorý požiadal o to, aby nebol menovaný, uviedol, že bežné delostrelecké kanóny majú dostrel maximálne 100 kilometrov.

Dokonca aj elektromagnetické dialo, ktorú USA vyvíjajú, dosahuje vzdialenosť okolo 300 kilometrov. Takže delostrelectvo "s dlhším dosahom" ako 1 000 kilometrov, o ktorom Esper hovoril, je podľa anonymného odborníka s najväčšou pravdepodobnosťou raketou s dlhým doletom.



Ako pokročili technológie, tak rozdiel medzi raketou s dlhým doletom a raketou s dosahom 1000 míľ je tak nevýznamný, že je považovaná za raketu stredného doletu a tým porušuje zmluvu INF, povedal expert.

To je dôvod, prečo USA nazývajú zbraň kanónom. Zmluva medzi USA a Ruskom zakazuje rakety s dosahom 500-5 000 kilometrov oboch krajín.

 

 

Čína má zbrane, ako je raketa DF-26, ktorá údajne má dosah 4.500 kilometrov a môže zasiahnuť americké námorné základne v Guamu v západnom Pacifiku.

Čínski odborníci sa domnievajú, že celá značka "superdelo" by mohla byť krytím USA pre vývoj balistickej strelu rakety typu DF-26 schopná zamerať sa na pohybujúce sa plavidla a zároveň sa vyhnúť zmluve INF.

Predpokladá sa, že americká "superdelá" budú namontované na mobilných zariadeniach, čo nie je jednoduché zamerať.