Amnesty kritizuje zákon, ktorým chce Paríž zasahovať proti vandalom
30 | 01 | 2019 I tasr

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) kritizovala návrh kontroverzného zákona proti vandalom, ktorý v týchto dňoch prerokúva francúzske Národné zhromaždenie. Informoval o tom spravodajský portál France Info.


Podľa Amnesty nie je text "protivandalského" zákona riešením na násilnosti, ktoré sprevádzajú protivládne protesty hnutia žltých viest. AI okrem toho tvrdí, že zákon po svojom prijatí v parlamente môže obmedziť slobodu vyjadriť svoj názor účasťou na demonštrácii.

Návrh zákona proti násilnostiam počas verejných zhromaždení predložila vláda premiéra Édouarda Philippa. Parlament o ňom diskutoval v utorok a rozpravu ukončí v stredu. Hlasovanie je naplánované na 5. februára.

Nicolas Krameyer, ktorý v AI zodpovedá za sféru slobôd, pre France Info vysvetlil, že Amnesty má námietky voči dvom ustanoveniam zákona.

V prvom prípade ide o "návrat k úradnému zákazu" účasti na zhromaždeniach, keď na základe prerokúvaného návrhu príslušný policajný prefekt získa právo zakázať jednotlivcom účasť na verejnom zhromaždení. Podľa Amnesty si takto predstavitelia politickej sféry či polície "osobujú právo rozhodovať, či daná osoba má právo demonštrovať, alebo nie", pričom rozhodovať sa bude na základe "mimoriadne vágnych podozrení".

Ďalšie výhrady sa týkajú klauzuly o trestoch za čiastočné alebo úplné zahalenie tváre. Porušenie zákazu zahaliť si tvár sa podľa návrhu tohto zákona môže trestať rokom väzenia či pokutou vo výške 15.000 eur.

Krameyer v tejto súvislosti oponoval, že "mnoho ľudí si zakrýva časť tváre, lebo sa chcú chrániť". Vyslovil obavy, že na základe tohto ustanovenia budú penalizovaní aj pokojne demonštrujúci ľudia, ktorí "nosia šiltovky, šatky či okuliare, aby sa takto chránili".

Uzavrel, že "z nášho pohľadu (organizácie Amnesty) tento zákon nič nezlepší, skôr odradí veľký počet pokojne demonštrujúcich ľudí, aby využili svoje právo na protest". Podotkol, že francúzsky trestný zákonník obsahuje množstvo právnych a policajných nástrojov, ktoré by istému počtu násilných jednotlivcov znemožnili účasť na demonštráciách alebo ich stíhanie".

Námietky proti zákonu vyslovili počas diskusií vo francúzskom parlamente opoziční ľavicoví poslanci, ale i niekoľkí poslanci vládnej strany Republika v pohybe (LREM).

Argumentačne tomuto táboru pomohli aj medializované správy o zraneniach viacerých príslušníkov hnutia žltých viest, medzi ktorými bol aj jeden z jeho "hovorcov", Jérôme Rodrigues, s vážnym zranením oka.

Prívržencom zákona je primátor juhofrancúzskeho mesta Nice Christian Estrosi, ktorý vo vysielaní stanice Radio France pripomenul, že "istý počet zadržaných demonštrantov používal proti poriadkovým silám sekery, nože, slzotvorný plyn, po domácky vyrobené bomby, fľaše naplnené kyselinou, či petangové gule".