VEDOMOSTI: Rusko potvrdilo svoju vojenskú prítomnosť v Sudáne
29 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Ruský prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov v pondelok potvrdil, že ruskí vojenskí inštruktori pracujú v Sudáne. Informuje ruský ekonomický portál Vedomosti.


"Naozaj tam pracujú inštruktori. Pracovali tam nejaký čas, značný čas. To všetko je v rámci bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Sudánom úplne legitímne, "uistil hovorca Kremľa. Ale informácie o nich "nepotrebujú žiadne podrobné komentáre," dodal Peskov v reakcii na žiadosť o vyjadrenie sa k slovám ruského námestníka ministra zahraničných vecí Michaila Bogdana.


Ten v pondelok uviedol:




"Naši inštruktori sú, samozrejme, v Sudáne. Poskytujú pomoc v oblasti odbornej prípravy, existujú súkromní aj štátni inštruktori. "


V tom istom čase Petrov poprel správy, že Rusi chránia prezidenta Venezuely Nicolasa Madura. Predtým agentúra Reuters uviedla, že vo Venezuele existujú zamestnanci Wagnerovej "súkromnej vojenskej spoločnosti", ktorá má blízko podnikateľovi Jevgenija Prigogina, ktorý sa predtým zúčastnil vojenských konfliktov na Donecku a v Sýrii, ako aj v Sudáne a Stredoafrickej republike.


Skutočnosť, že 150 ruských civilistov a päť vojenských inštruktorov po dohode s vládou Stredoafrickej republiky vycvičuje miestnu armádu a políciu, bolo na začiatku minulého roka zverejnené ruským ministerstvom zahraničných vecí.


V júni 2018 misia expertov zapojených v OSN uviedla vo svojej správe odkaz na rozhovor s jedným zo zástupcov ruskej misie, že už prvá skupina vojakov a polície bola v Stredoafrickej republike vycvičená.



Vrtuľníky ruských leteckých spoločností na základe zmluvy s OSN pracujú v Sudáne na podporu misie OSN v Dárfúre, uviedol človek blízky ministerstvu obrany.

Navyše v posledných rokoch boli do Sudánu dodané ruské vojenské vrtuľníky a iné vybavenie a na ministerstve obrany a ďalších oddeleniach je tam malý počet vojenských špecialistov. Pokiaľ ide o tréningový tábor tzv. PMC Wagnera, bol otvorený v roku 2017 a nielen stredoafrickí  vojaci, ale aj sudánski vojaci sa tam pripravovali, vysvetľuje zdroj.


Podľa neho je Sudán dôležitým spojencom Saudskej Arábie, kontinent sudánskej armády sa zúčastňuje bojov v Jemene na strane Saudov, niektoré americké privátne bezpečnostné agentúry sa zúčastňujú tejto vojny.


Príprava Sudáncov však nie je spojená s vojnou v Jemene - krajina má veľa vnútorných bezpečnostných hrozieb.


Zároveň ruskí inštruktori nemali nič spoločné s potlačovaním nedávnych nepokojov v sudánskom hlavnom meste. Správy o tom sa objavili v médiách pred niekoľkými týždňami, keď vyšli fotografie ruského nákladného vozidla Ural v Chartúme s bielymi mužmi vo vojenskej uniforme.