V protestmi zmietanej Venezuele zatkli za jeden deň takmer 700 ľudí
29 | 01 | 2019 I

Takmer 700 ľudí zadržali minulú stredu v súvislosti s protivládnymi demonštráciami vo Venezuele. Ide o najvyšší počet zadržaných osôb v priebehu jedného dňa v tejto krajine za posledných 20 rokov. Na základe správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) o tom informovala agentúra AP. 



Podľa utorkového vyhlásenia hovorcu OHCHR Ruperta Colvilla bolo vo Venezuele zadržaných iba v stredu 696 osôb, pričom od pondelka do stredy zatkli venezuelské bezpečnostné zložky celkovo 850 ľudí vrátane 77 detí.

Colville ďalej uviedol, že počas prebiehajúcich nepokojov bolo pravdepodobne zabitých "viac ako 40 ľudí" - vrátane 11-tich, ktorých údajne zabili "neidentifikované osoby" v súvislosti s rabovaním. Zabitý mal byť taktiež jeden príslušník národnej gardy.
Pred prítomnými novinármi v Ženeve Colville taktiež spomenul, že úrad prešetruje informácie o údajnom zlom zaobchádzaní so zadržanými osobami v tejto juhoamerickej krajine.

Kríza vo Venezuele sa vyostrila po tom, ako sa predseda venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó minulú stredu vyhlásil pred davom stúpencov opozície za dočasného prezidenta krajiny. V tejto funkcii ho uznali dve desiatky štátov, ktoré tvrdia, že znovuzvolenie Nicolása Madura za prezidenta v máji minulého roka nebolo legitímne, pretože jeho najsilnejší protivníci nedostali možnosť uchádzať sa o priazeň voličov.