Štefanec: Premiér SR už viac nemôže ignorovať malých farmárov
29 | 01 | 2019 I

Poslanci z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu (CONT) v utorok na svojom zasadnutí v Bruseli skonštatovali nezáujem slovenskej vlády o riešenie problémov a zarážajúci nepomer medzi dotáciami pre veľké farmy a malých poľnohospodárov. Uviedol to pre TASR slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH).



Výbor CONT v utorok doobeda schválil správu misie členov tohto výboru, ktorá vlani v decembri na Slovensku skúmala situáciu malých farmárov po upozorneniach, že sú vystavovaní diskriminácii, krádežiam pôdy a násiliu.

Štefanec upozornil, že parlamentný výbor už posunul niektoré prípady na vyšetrenie Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF), a privítal, že europarlament je v ochrane slovenských farmárov aktívny. V tejto súvislosti opätovne vyzval predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, aby sa stretol so zástupcami slovenských farmárov a začal situáciu v slovenskom poľnohospodárstve aktívne riešiť.

"Členovia decembrovej misie skonštatovali, že ešte nikdy sa nestretli s tak odmietavým prijatím od orgánov členského štátu Európskej únie, ako tomu  bolo na Slovensku," upozornil Štefanec. Zdôraznil, že ide o európske peniaze, ktoré neputujú tam, kde by mali, a ich toky má výbor CONT za povinnosť skúmať.

Podľa jeho slov to, že sú tieto kontrolné aktivity Európskeho parlamentu dôležité a prinášajú výsledky, dokazuje aj fakt, že krátko po decembrovej návšteve europoslancov bola zverejnená informácia, že bývalá poslankyňa Smeru-SD Ľubica Rošková je obvinená zo subvenčných podvodov.

"Situácia malých farmárov je však stále zlá. Je neprijateľné, že keď sa ozvú na obranu svojich zákonných práv, štát na nich posiela cielené a účelové kontroly ako trest za ich  aktivity," opísal situáciu Štefanec. Podľa neho orgány pod vedením Smeru-SD a SNS "evidentne uprednostňujú" veľké podniky pred lokálnymi farmármi. "Ako sme zistili, len sedem percent subjektov dostáva viac ako 70 percent všetkých dotácií. Takáto zlá situácia nie je v žiadnej inej krajine EÚ," odkázal Štefanec.

Europoslanec zároveň upozornil, že vlani v decembri to bola už tretia misia EP, ktorá upozornila na tie isté nedostatky - na to, že na Slovensku neprebehlo spravodlivé sceľovanie pôdy, čo napomáha rôznym podvodom a špekuláciám, že neexistuje transparentný register nájomných zmlúv a že prideľovanie dotácií je neprehľadné.

"Som rád, že malí farmári začínajú spájať svoje sily a spoločne prichádzajú s novými podnetmi a riešeniami. Je povinnosťou slovenskej vlády a premiéra Pellegriniho, aby sa s nimi konečne stretol a začal plniť nielen ich oprávnené požiadavky, ale aj odporúčania, ktoré mu opakovane predložil Európsky parlament," uviedol Štefanec.