Šéf amerických tajných služieb upozornil na hrozbu Islamského štátu a KĽDR
29 | 01 | 2019 I

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) má stále tisíce bojovníkov, čím predstavuje hrozbu na Blízkom východe i mimo neho, vyhlásil v utorok šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats. Jeho vyjadrenia priniesla agentúra AFP.



"IS stále velí tisíckam bojovníkov v Iraku a v Sýrii a aj napriek stratám vo svojom vedení a výrazným územným stratám má osem ďalších odnoží, viac ako desať sietí a tisícky podporovateľov rozptýlených po svete," povedal Coats v americkom Kongrese v rámci správy o kľúčových hrozbách pre Spojené štáty.

Prezident USA Donald Trump v decembri avizoval stiahnutie všetkých približne 2000 amerických vojakov zo Sýrie.
Coats sa v správe vyjadril aj k situácii ohľadom Severnej Kórey.

"Aj naďalej sa domnievame, že Severná Kórea sa len s malou pravdepodobnosťou vzdá všetkých svojich jadrových zbraní a výrobných kapacít, aj keď sa snaží dohodnúť na čiastočných denuklearizačných krokoch s cieľom získať od USA a medzinárodného spoločenstva ústupky v kľúčových oblastiach," povedal.

Trump sa v júni minulého roka v Singapure stretol s vodcom KĽDR Kim Čong-unom na historickom summite, na ktorom sa dohodli, že Kórejský polostrov zbavia jadrových zbraní.
Na základe ich singapurskej dohody o denuklearizácii Kórejského polostrova však k nejakému hmatateľnému pokroku nedošlo, napísala agentúra AP.