Kríza vo Venezuele: Biely dom varoval pred snahami "ublížiť" Guaidóovi
29 | 01 | 2019 I

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton varoval v utorok pred "vážnymi dôsledkami" pre každého, kto sa pokúsi ublížiť venezuelskému opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóvi.
"Dovoľte mi zopakovať - následky budú vážne pre tých, ktorí sa pokúsia rozvrátiť demokraciu a ublížiť Guaidóovi," napísal Bolton podľa agentúry AFP na sociálnej sieti Twitter.


Washington uznal Guaidóa za dočasného prezidenta a vyzýva ľavicového venezuelského prezidenta Nicolása Madura na odstúpenie z funkcie. Boltonovo varovanie prišlo po tom, ako venezuelský generálny prokurátor požiadal najvyšší súd, aby Guaidóovi zakázal opustiť krajinu a zmrazil mu účty.

Guaidó sa stal tvárou čoraz organizovanejšej opozície voči Madurovi, ktorému sú naďalej lojálne ozbrojené sily a ktorý má podporu okrem iných Ruska a Číny.
USA a ďalšie asi dve desiatky krajín uznali minulotýždňové vyhlásenie Guaidóa o tom, že ako predseda parlamentu je dočasnou hlavou štátu, pretože Madurovo opätovné zvolenie nebolo legitímne.

Spojené štáty v pondelok oznámili sankcie na venezuelskú ropnú spoločnosť a v utorok potvrdili, že Guaidó môže prevziať kontrolu nad účtami Venezuely v amerických bankách. V utorok Washington tiež vyzval občanov USA, aby necestovali do Venezuely vzhľadom na zločinnosť a občianske nepokoje, no tiež hrozbu únosov či zatknutia.

Novou známkou posilňovania vzťahov medzi Washingtonom a venezuelskou opozíciou je tiež utorkové stretnutie štátnej tajomníčky ministerstva zahraničných vecí USA pre západnú hemisféru Kimberly Breierovej s Guaidóovým samozvaným veľvyslancom v Spojených štátoch, píše AFP.

Na schôdzke sa zúčastnil aj nový osobitný vyslanec šéfa diplomacie USA Mikea Pompea pre Venezuelu Elliott Abrams. Cieľom stretnutia bolo "hovoriť o ďalších krokoch na podporu demokratickej zmeny vo Venezuele", uviedla Breierová na Twitteri.