Komentár Petra Králika: Nemecko a Holandsko Šefčoviča vysmiali s jeho revíziou smernice o plyne
29 | 01 | 2019 I Peter Králik

"Smernica o plyne má v Rade EÚ veľkú podporu", uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v septembri 2018 v odpovedi na otázky portálu EuroActiv. Avizoval tiež, že do konca októbra 2018 chce zvolať novú schôdzku o pokračovaní prepravy plynu cez Ukrajinu. V týchto dňoch Nemecko, Holandsko a Fínsko zablokovali tretiu revíziu smernice o plyne. Dôvodom je Nord Stream 2.


Komisár pre energetickú úniu naznačil, že pri legislatíve o Nord Streame 2 môžu štáty obísť zástancov plynovodu. Tými sú Nemecko, Belgicko, Rakúsko a Holandsko, písal EuroActiv na jeseň minulého roka.

„Ak sa tento návrh dá na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou, podporu nájde,“ odpovedal Maroš Šefčovič na otázku EURACTIV.sk o pokroku smernice o plyne v Rade EÚ.


Jeho odpovede zazneli pri  príležitosti predstavenia štúdie uskutočniteľnosti plynovodu Eastring vo štvrtok 20. septembra 2018 v Bratislave. Odvtedy prešli takmer 4 mesiace a Šefčovičove predstavy o tretej revízii európskej smernice o plyne dostali na frak. Na sklonku jeho mandátu podpredsedu Eurokomisie sa čoraz viac ukazuje, že jeho výsledky a obhajoba slovenských záujmov sú blízke nule.

 
Holandsko, Nemecko a Fínsko proti posilňovaniu právomocí Eurokomisie v rozhodovaní o plyne alebo ako sa rúca Šefčovičov projekt energetickej únie

Krajiny EÚ v týchto dňoch  poskytli písomné pripomienky k tretej revízii zmien a doplnení smernice o plyne (jeden z hlavných dokumentov európskej energetickej legislatívy), píše ruská mutácia Financial Times, portál Vedomosti .


Zmeny v smernici o plyne by mali rozšíriť kľúčové zásady, ktorými sa riadi európsky trh s plynom: regulácia podmorských plynovodov, rozdeliť funkcie tranzitu a dodávateľa, umožniť tretím stranám dodávať prostredníctvom potrubia a tým rozvinúť hospodársku súťaž.


Tretia revízia pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov obsahuje aj odsek, ktorým sa Európska komisia oprávňuje kontrolovať medzivládne dohody o preprave plynu, formulovať základné požiadavky na rokovania a dokonca ich blokovať.


Diskusia o zmenách a doplneniach začala z podnetu Európskej komisie, ktorá predložila návrh eurosmernice 8. novembra 2017. Oficiálne sa takéto spojenie nikdy nepotvrdilo, ale dokument sa objavil po pokusoch Európskej komisie o získanie mandátu na rokovaní s Ruskom o osobitnom režime regulácie Nord Stream-2 - tzv. Šefčovičov mandát.


Holandsko a Fínsko hovoria o probléme prerozdelenia právomocí v diskusii o medzivládnych dohodách v prospech Európskej komisie. Nemecko tiež nesúhlasilo.




"Odmietame pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré Európska komisia navrhla v tretej revízii, ktoré sa, ak sa uvažuje logicky, zameriavajú na reguláciu len jedného projektu infraštruktúrY a pre ostatné poskytujú možnosti výnimiek", hovorí nemecký dokument.


Zároveň Nemecko nenamieta proti regulácii infraštruktúry spájajúcej EÚ s tretími krajinami

Pripomeňme si, že okrem niektorých európskych krajín sú najmä  Spojené štáty proti výstavbe Nord Stream II. Washington sa zameral na smerovanie hrozieb nemeckým spoločnostiam za podporu projektu plynovodu.


Veľvyslanec USA v Berlíne Richard Grenell poslal listy miestnym spoločnostiam a požiadal ich, aby vyhodnotili riziká spojené s projektom. Americké sankcie sa čoraz častejšie skloňujú, keďže Nemecko naďalej považuje Nord Stream 2 za komerčný projekt. Podľa odborníkov, najviac bolestivé by mohlo byť sankcie pre dodávateľov stavby.


Hlasovanie kvalifikovanou väčšinou snahu zablokovať Nord Stream 2 alebo Turkish Stream nezachráni. Ak by sa prijali sankcie proti plynovodu na dne Baltského mora rovnako by sa tým legitimizovali sankcie proti plynovodu v Čiernom mori, tam však začínajú najmä národné záujmy Talianska. Čo znamená ďalší veľký hráč v Európe proti tretej revízii eurosmernice o plyne.

Šefčovičov mandát  podpredsedu Eurokomisie končí fiaskom

Veľkí hráči v Európe vnímajú jeho rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách na Slovensku ako definitívnu bodku za jeho európskou kariérou, ktoré im poskytuje výhodu pretlačiť v plynovom biznise svoje záujmy.  V tomto kontexte slová Pellegriniho ako Šefčovič bojoval za záujmy Slovenska v oblasti plynu vyznievajú viac než komicky. Tretia revízia smernice o plyne je toho dôkazom. Po silných rečiach z minulého roka zostal iba Šefčovičovi výsmech Nemecka, Holandska a Fínska.