Blaha píše otvorený list senátorovi Českej republiky kvôli zlatej medaile Masarykovej univerzity Kiskovi
29 | 01 | 2019 I Michaela Melišková
Slovenský prezident Andrej Kiska si v utorok v Brne prevzal Veľkú zlatú medailu Masarykovej univerzity, ktorú mu odovzdal pri príležitosti 100. výročia jej založenia rektor Mikuláš Bek. Slovenský prezident podľa neho prispel k uchovávaniu masarykovskej a štefánikovskej tradície v českej a slovenskej politike.
Kiska vo svojom prejave varoval pred populizmom a šírením nenávisti a nedôvery voči štátu. Informovala o tom spravodajská televízna stanica ČT24.

Kiska v aule Právnickej fakulty Masarykovej univerzity vyjadril úctu k hodnotám slobody, demokracie a rešpektovania ľudských práv, ktoré podľa neho univerzita nesie od prvej republiky po súčasnosť. "Prijímam túto medailu s vďakou voči všetkým, ktorí v čase poznačenom sklamaním a zahltenom nenávisťou vyznávajú a praktizujú demokratický étos, bez ktorého by sa tieto hodnoty dávno stratili," povedal.

 
Poslanec Ľuboš Blaha zvrejnil otvorený list rektorovi Masarykovej univerzity

Ešte pár hodín predtým zverejnil na sociálnej sieti otvorený list českému senátorovi Mikulášovi Bekovi Ľuboš Blaha. Bek je zároveň rektorom zmieňovanej Masarykovej univerzity.

 

"S poľutovaním som prijal správu, že ste meno slávnej Masarykovej univerzity v Brne prepožičali na provinčné politikárčenie.", píše Blaha v otvorenom liste.


 


"Vaše rozhodnutie odovzdať prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi Veľkú zlatú medailu pri príležitosti 100.výročia od založenia univerzity považujem za veľmi nepodarený vtip." pokračuje status Blahu na sociálnej sieti.

"My na Slovensku síce rozumieme, že toto gesto má smerovať najmä k prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi, ktorému týmto chcete ako predstaviteľ českej opozície v Senáte ČR tak trochu detinsky demonštrovať svoju neúctu, ale vyjadrujete tým neúctu aj voči Slovenskej republike, a preto sa musím ozvať.

Vážený pán Bek,

Andrej Kiska nie je štátnik ani skúsený politik, je podnikateľ so splátkovými firmami, ktorý nemá schopnosti čítať politickú realitu.

To bude asi dôvod, pre ktorý cestuje do Brna, aby prijal vyznamenanie, ktorým ho len využívate na to, aby ste zneuctili Vášho vlastného prezidenta, ktorého by mala Vaša univerzita vyznamenať predovšetkým.

Pán Kiska Vám takto robí užitočného pajáca v politickej hre, ktorá je nedôstojná tak voči Českej, ako aj Slovenskej republike.

Podľa Vašich medializovaných vyjadrení si pán Kiska zaslúži vyznamenanie, pretože presadzuje a chráni hodnoty ako sloboda, úcta k pravidlám a zodpovednosť. Pevne verím, že ste toto vyjadrenie mysleli ako žart.

Pán Kiska až tak bráni úctu k pravidlám, že si z daní odpočítal výdavky na svoju prezidentskú kampaň, čo je daňový podvod.", vyberáme časť z otvoreného listu, ktorý poslanec Blaha zverejnil na sociálnej sieti.



Kiskov program v Brne prevzatím medaily nekončí

V rámci ďalšieho programu absolvuje slovenský prezident prednášku a diskusiu so študentmi na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity a rokovanie s primátorkou Brna. Pracovnú cestu v Česku zakončí Kiska vo vile Tugendhat otvorením výstavy k filmu "Sklenená izba", ktorý sa nakrúcal v jej priestoroch.