MIMORIADNA SPRÁVA: Protesty vo Venezuele si vyžiadali 35 mŕtvych, 850 ľudí zatkli
28 | 01 | 2019 I tasr

Týždeň protestov voči venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi si vyžiadal životy 35 ľudí. Ďalších 850 osôb zatkli, uviedla v pondelok agentúra AFP.


O počte obetí počas protestov, ktoré vypukli minulý pondelok, informoval Rafael Uzcátegui, riaditeľ venezuelskej mimovládnej organizácie Provea. Podľa inej ľudskoprávnej skupiny Foro Penal bolo medzi 850 zatknutými 77 neplnoletých osôb.

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Juan Guaidó, ktorý sa minulý týždeň vyhlásil za dočasného prezidenta, vyzval v nedeľu na ďalšie dva protesty. Majú sa konať v stredu a v sobotu. Snaží sa tým vyvinúť nátlak na armádu, aby sa postavila proti prezidentovi Madurovi, a podporiť výzvy Európy na vypísanie nových volieb.

Niekoľko krajín EÚ, konkrétne Británia, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, varovalo v sobotu Madura, že ak do ôsmich dní neoznámi termín novej voľby hlavy štátu, uznajú za dočasného prezidenta lídra opozície Guaidóa.

Pápež František vyslovil v pondelok obavu, že politická kríza vo Venezuele sa môže zvrhnúť na "krviprelievanie" a uviedol, že nie je jeho úlohou podporiť jednu alebo druhú stranu. Už v nedeľu vyzval na pokojné a spravodlivé riešenie súčasnej politickej krízy, avšak nepovedal, či Vatikán uzná Guaidóa za legitímneho prezidenta Venezuely.

Guaidóa už uznali Spojené štáty, Kanada, Izrael i väčšina latinskoamerických krajín. Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.