SaS: V prípadoch únosov detí súdy často nedbajú na vykonávanie rozhodnutí
28 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenské súdy v prípadoch detí násilne zadržiavaných na Slovensku dôsledne nekontrolujú vykonávanie rozhodnutí, ktoré samé vydali. V pondelok na tlačovej konferencii na to poukázala poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová (SaS).


"Mali sme medzinárodnú blamáž, keď 9. januára v talianskom parlamente veľmi ostro vystúpil senátor Simone Pillon s tým, že Slovensko nie je ochotné rešpektovať medzinárodné dohovory," tvrdí Blahová. Súd rozhoduje o tom, že dieťa má byť zverené niektorému z rodičov alebo poručníkovi. Avšak stáva sa, že druhý rodič sa nepodrobí rozsudku a dieťa odmietne vydať. "Ak rodič alebo poručník nechce odovzdať dieťa do starostlivosti toho, koho určil súd, môže ďalej vykonať súdne rozhodnutie. Teda v sprievode polície a sociálnych pracovníkov prísť a odobrať dieťa tomu, kto ho nemá mať. Avšak ani to súd často nezrealizuje," poukázala Blahová.

Slovensko sa prijatím Dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí (tzv. Haagskeho dohovoru) zaviazalo, že vo veciach únosov detí bude konať bezodkladne a príslušný orgán nariadi okamžitý návrat dieťaťa. Senátor Pillon v talianskom parlamente spomenul niekoľko príkladov toho, že napriek rozsudkom slovenských aj talianskych súdov sú deti roky zadržiavané na Slovensku. Pillon podľa Blahovej v talianskom parlamente vyzval prezidenta senátu, aby v spolupráci s talianskymi ministerstvami zahraničných vecí a spravodlivosti zabezpečil dodržiavanie práva na slovenskej strane.

Poslankyňa upozornila, že nejde len o problém Talianska. "Ekvádorská matka prišla na Slovensko pred dvoma rokmi odviesť dcéru na prázdniny k otcovi. Otec dcéru nevrátil a matka na ňu už dva roky čaká na Slovensku, hoci má rozsudky okresného i krajského súdu, podľa ktorých otec má ihneď vrátiť dieťa k matke do Ekvádoru a rozsudok o vykonaní súdneho rozhodnutia, no doteraz nikto nič neurobil," uvádza ďalší príklad Blahová.

Slovenské súdy majú ročne okolo 700 neuzavretých prípadov, týkajúcich sa takýchto detí. Napríklad v roku 2017 nariadili výkon súdneho rozhodnutia 119 z nich, no realizovali ho len v 44 prípadoch. Ostatných 75 detí ponechali napriek rozsudku s ich únoscami.

Poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik zároveň upozornil, že ak nejaký súd nekoná v súlade so zákonom, je potrebné preveriť, prečo sa to deje a či na súdoch nedochádza ku korupcii. Vyzval ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby prejednal všetky spomínané prípady s predsedami príslušných súdov. "Gábor Gál by mal taktiež trvať na tom, že sudcovia, ktorí sa prieťahov dopúšťajú, musia byť disciplinárne riešení," uzavrel Baránik.