Maďarsko: Rezort zahraničia potvrdil, že Pompeo vo februári navštívi Budapešť
28 | 01 | 2019 I tasr

Budapešť 28. januára (TASR) - Budapešť 28. januára (TASR) - Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v polovici februára pricestuje do strednej Európy, detaily jeho návštevy sa ešte pripravujú, uviedlo v pondelok pre komerčnú televíziu ATV maďarské ministerstvo zahraničných vecí.


ATV sa na návštevu Pompea v Budapešti pýtala v súvislosti s nedeľňajším vydaním amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorého Pompeo pricestuje do Budapešti, aby osobne rokoval s premiérom Viktorom Orbánom.

Predseda maďarskej vlády podľa WSJ v reakcii na požiadavku Spojených štátov pokračovať v tvrdšej línii vo vzťahu k Rusku a Číne uviedol, že chce, aby jeho krajina bola "neutrálna ako Rakúsko".

WSJ s odvolaním sa na zdroj vo vláde USA napísal, že niektoré Orbánove vyjadrenia, ako aj nezhody medzi Washingtonom a Maďarskom - vrátane sťahovania Stredoeurópskej univerzity z Budapešti - vyvolali nové kolo diplomatických aktivít. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo má v úmysle navštíviť na budúci mesiac Budapešť.