ČESKO: Za zmazanie príspevku na sociálnej sieti až tri roky väzenia , navrhuje Klaus mladší
28 | 01 | 2019 I Michaela Melišková
Skupina poslancov na čele s Václavom Klausom mladším (ODS) chce trestať obmedzovanie slobody prejavu na verejných sociálnych sieťach. Za mazanie príspevkov používateľov by prevádzkovateľom alebo správcom týchto internetových platforiem hrozilo podľa navrhovanej novely trestného zákonníka až trojročné väzenie, zákaz činnosti alebo peňažný trest. Predlohu podpísali tri desiatky poslancov z ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Informuje český portál Lidovky.

 
Ústavný súd zrušil pokutu pre Novu, poukázal na slobodu prejavu

Nový trestný čin nazvaný porušovania slobody prejavu by pokrýval sociálne siete s viac ako 100 000 užívateľmi. Trestné by podľa návrhu bolo neoprávnené odstránenie alebo iné zneprístupnenie príspevku týkajúceho sa otázok verejného záujmu, ktorý by nebol v rozpore s trestnoprávnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami alebo s dobrými mravmi. Zásah by zároveň musel byť vedený úmyslom sťažiť alebo zmariť slobodnú verejnú diskusiu.

Menej závažné prípady porušovania slobody prejavu, a to aj z nedbanlivosti, by boli podľa novely priestupkom. Jednotlivcom prevádzkujúcim sociálnej siete by za neho hrozila až polmiliónová pokuta, podnikateľom a firmám až niekoľkomiliónový postih.

Prevádzkovatelia sociálnych sietí podľa predkladateľov zavádzajú vnútorné pravidlá prípustnosti obsahu príspevkov, ktorá často prekračujú zákonné obmedzenia slobody prejavu. Mazanie príspevkov alebo blokovania užívateľov, v takýchto prípadoch v rozpore s listinou základných práv, myslia si predkladatelia. Z

Zavedenie nového trestného činu a priestupku by malo zabrániť tomu, ale prevádzkovatelia sociálnych sietí "svojvoľne či preventívne" obmedzovali názory a informácie, ktoré neprekračujú zákonné mantinely.

 
Predlohu najprv posúdi vláda. Rozhodnú o nej zákonodarcovia.

 

Podľa Klausa ml. sa internet dostáva až príliš pod kontrolu. Klaus ohlásil prípravu predlohy už vlani v lete.

"Sloboda slova je jedným zo základov našej civilizácie. Ľudia majú právo oznamovať svoje názory, chytré aj hlúpe, inšpiratívne aj provokatívne. Hranica je veľmi tenká, "uviedol vtedy Klaus.


Slobodný internet je podľa neho dôležitou súčasťou slobody slova, keď nabúral monopol tradičných médií.

Poslednou dobou podľa Klausa vzniká tlak dostať internet pod kontrolu. "Veľa ľudí je blokovaná za absolútne nevinných názory alebo jednoducho názory vyplývajúce z ich zmýšľania," usudzuje. Odmietol argumenty, že sociálne siete prevádzkujú súkromné ​​spoločnosti, ktoré si môžu nastaviť podmienky tak, ako chcú.