Afganský prezident vyzval Taliban, aby sa vážne zapojil do rokovaní s Kábulom
28 | 01 | 2019 I

Kábul 28. januára (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní vyzval v pondelok tamojšie fundamentalistické hnutie Taliban, aby "vážne vstúpilo do rokovaní" s vládou v Kábule. Ghaní to povedal v prejave zo svojho prezidentského paláca v Kábule, ktorý vysielala štátna televízia.


"Chceme mier, chceme ho rýchlo, ale chceme mať plán," pokračoval podľa agentúry AFP Ghaní. "Nesmieme zabúdať, že obeťou tejto vojny sú Afganci."

Prezident to povedal po tom, ako sa cez víkend skončili rozhovory zástupcov Talibanu s osobitným vyslancom USA pre afganský mierový proces Zalmayom Khalilzadom v Katare. Cieľom rokovaní je nájsť riešenie 17 rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

Afganská vláda sa už prv sťažovala, že ju z rokovaní medzi USA a Talibanom vylúčili. Taktiež varovala, že akákoľvek dohoda bude vyžadovať súhlas Kábulu. Taliban pritom priame rokovania s Ghaního vládou odmieta, pretože tamojších politikov označuje za "bábky".

Ghaního kancelária pritom iba niekoľko hodín pred televíznym prejavom prezidenta zverejnila stanovisko, podľa ktorého vyjednávač Khalilzad uisťuje, že cieľom rokovaní v Katare zostáva spôsob, ako sprostredkovať mierové rokovania medzi militantmi a Kábulom.

Khalilzad pricestoval do Afganistanu v nedeľu večer po šiestich dňoch vyjednávaní zástupcov Talibanu a USA v Dauhe, kde sa podľa agentúry Reuters podarilo dosiahnuť zhodu na predbežnom návrhu mierovej dohody.

Podľa nedeľňajšej správy Reutersu sa ďalšie kolo rozhovorov medzi zástupcami Talibanu a USA predbežne uskutoční 25. februára. Uviedol to predstaviteľ katarského ministerstva zahraničných vecí.

"Obe strany sa predbežne dohodli, že sa znova strenú 25. februára," povedal nemenovaný zdroj pre Reuters.