Rothschildovci predali po 200 rokoch posledný kúsok svojho Rakúskeho impéria
27 | 01 | 2019 I Matthias Wabl

Je to koniec jednej éry pre Rothschildovcov v Rakúsku.


Kým niekedy boli najväčšími finančnými podporovateľmi Habsburgovcov, rodina, ktorá začala s biznisom vo Viedni okolo roku 1815 teraz predáva posledný kúsok zeme v Rakúsku, čím uzatvára dvesto ročnú históriu výbuchov, pádov a vojen.

Rodinná vetva reprezentovaná Bettinou Burr súhlasila s predajom 7000 hektárov lesa v Nižnom Rakúsku viedenskej firme Prinzhorn Holding GmbH. Uviedli to traja ľudia zoznámení s dohodou, ktorí žiadali o poskytnutie anonymity keďže transakcia ešte nebola zapísaná do registra.

Les s rozlohou dvadsiatich New Yorkských Central Parkov je súčasťou statku baróna Alberta von Rothschilda, ktorý bol zakúpený v roku 1875. Nacisti zabavili túto pôdu v roku 1938 a bola čiastočne vrátená rodine po druhej svetovej vojne. Rothschildská dedička Bettina Looram sa tam vrátila a žila tam až do svojej smrti v roku 2012. Dve rodinné vetvy si pozemok rozdelili a obe sa teraz predávajú firme Prinzhorn, ktorá kúpila aj priľahlý les už pred rokom.

"Koniec dvesto ročného vzťahu prináša zmiešané pocity," vraví Roman Sandgruber, historik, ktorý minulý rok napísal knihu "Rothschild - Vzostup a pád kozmopolitnej viedenskej rodiny".

"Hasburgovci túto rodinu rešpektovali, pozdvihli ich do šľachtického stavu a profitovali vďaka ich finančníckym znalostiam. Katolícki Habsburgovci si ale radšej držali mierny odstup od židovskej rodiny Rothschildovcov."

Úplné začiatky

Na začiatku 19. storočia poslal Mayer Amschel Rothschild svojich piatich synov do rôznych hlavných miest po Európe aby naviazali obchodné styky s nie moc bohatými vládami, ktoré sa museli popasovať s výrobou železníc, revolúciami a vojnami. Rodina sa rozdelila na hlavné vetvy medzi Viedňou, Parížom, Neapolom, Londýnom a Frankfurtom, kde podporovali najmocnejšie kráľovské rodiny v Európe.

Salomon Rothschild začal s biznisom vo Viedni okolo roku 1815. Rodina sa rýchlo stala najväčším investorom Habsburskej ríše, kde investovala do železníc a hutníckeho priemyslu a za pár desiatok rokov sa stala najväčším vlastníkom pôdy v krajine.

V tom čase si židia nemohli kúpiť dom vo Viedni. Salomon musel teda ostať v "najlepšom hostinci v meste, v Hotel zum Roemischen Kaiser". Rodina si mohla zakúpiť nehnuteľnosti až v roku 1843, keď sa stala nepostrádateľnou pre panovníka. Salomonov vnuk, Albert, bol považovaný za najbohatšieho muža v Európe v roku 1910.

Pád

Rodinné bohatstvo začalo fluktuovať počas krízy v 30. rokoch minulého storočia, kedy ich banka Creditanstalt zbankrotovala. To bolo známe ako najväčší finančný pád v histórii Habsburgovcov a musela byť nakoniec zoštátnená. Hlava rodiny, Louis, musel "osekať" majetky, pozemky, prepustiť ľudí a znížiť výdavky na reprezentáciu a umenie.

Silnejšia rana prišla s okupáciou Rakúska nacistami, ktorí vyvlastnili ich pozemky. Louis zomrel keď plával v zálive Montenego v Karibiku v roku 1955. Na prekvapenie rodiny si želal byť pochovaný vo Viedni.

Po vojne a reštitúciách sa Rotschildovskí dediči, vynímajúc Louisovej dcéry Bettiny Looramavej, Rakúsku moc nevenovali. Posledný Rotschildovec, ktorý pracoval pre Rakúsku banku bol Geoffrey Hoguet, ktorý pracoval pre Creditanstaltskú investičnú banku až do roku 1997.

Ikonická historická budova Creditanstaltu bola v roku 2014 predaná UniCredit bankou a aktuálne sa prerába na novodobý supermarket. Bettina Burr, dcéra Loram, darovala v roku 2015 obrazy a cennosti, ktoré boli vyvlastnené nacistami, Bostonskému Múzeu výtvarných umení.

"Vzťah medzi rodinou a Rakúskom nebol najjednoduchší, ale bol tam istý druh vzájomného uznania po finálnych reštitúciách pred 20 rokmi," povedal Sandgruber.

Prinzhornové plány

Kupca Rothschildovských pozemkov, Cord Prinzhorn, zlúči dva rozdelené lesy. Menšiu časť zakúpil už minulý rok, dal 92 miliónov eur za 5400 hektárov. Cena druhej časti lesa je o kúsok väčšia než cena menšej časti, tvrdia dvaja ľudia z prostredia obchodu. Prinzhorn Holding sa odmietol vyjadriť. Snahy o skontaktovanie sa s Bettinou Burr cez telefón neboli úspešné.

Prinzhorn začínal ako malá papiereň v meste Pitten, asi hodinu južne od Viedne, v roku 1853. Otec Corda Prinzhorna vybudoval spoločnosť až na "európskeho hráča" po tom, ako prebral spoločnosť v 70. rokoch minulého storočia. V dnešnej dobe expanduje po celej Európe ale aj do krajín ako je Turecko.

Les, ktorý Prinzhorn kupuje je plný historických chatiek, niektoré sa datujú aj 120 rokov dozadu. Les je taktiež jedna z najpopulárnejších destinácii na turistiku a rybolov. Prinzhorn tvrdí, že vidí lesy ako dlhodobé aktívum a obnoviteľný zdroj surového materiálu, ale zároveň chce ponechať historické budovy, miesta pre zvieratá a taktiež zachovať turistiku, rybolov a celkovo prírodu.