Filipíny: K útoku na katedrálu sa prihlásil Islamský štát
27 | 01 | 2019 I TASR

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k nedeľňajšiemu bombovému útoku na katolícku katedrálu na juhu Filipín.


Dvojitý bombový útok na katedrálu na ostrove Jolo si vyžiadal najmenej 18 mŕtvych a vyše 80 zranených. Podľa agentúry AFP išlo o jeden z najsmrtiacejších útokov na prevažne moslimskom juhu Filipín za posledné roky.

Prvá mohutná explózia, ku ktorej došlo počas nedeľňajšej omše, otriasla kostolnými lavicami a rozbila okná budovy. Krátko nato nasledoval druhý výbuch, ktorý usmrtil vojakov zhromažďujúcich sa pred katedrálou.

K útoku sa prihlásili džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Podľa nich sa vo vnútri katedrály a priľahlom parkovisku odpálili dvaja samovražední atentátnici opásaní výbušninami.

O vyhlásení IS informovala americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej internetovej propagandy.

Medzi 18 obeťami sú podľa informácií filipínskej armády piati vojaci, jeden príslušník pobrežnej stráže a 12 civilisti.

Ostrov Jolo dlhodobo sužuje prítomnosť militantov zo skupiny Abú Sajjáf napojenej na IS. Jej členovia už roky páchajú bombové útoky, vraždy a únosy s cieľom vytvoriť nezávislú islamskú enklávu na prevažne katolíckych Filipínach.