Analýza: Firmy na Slovensku by museli v prípade tvrdého brexitu riešiť aj zabezpečenie obchodu
27 | 01 | 2019 I Michaela Melišková, TASR

Aj firmy na Slovensku, ktoré majú obchodného partnera vo Veľkej Británii, by v prípade tzv. tvrdého brexitu mali riešiť otázky ochrany svojho obchodného vzťahu. Upozornila na to nadnárodná spoločnosť Coface.


"V prípade tvrdého brexitu sa naše firmy budú musieť pripraviť na realitu, ktorá tu bola pred vstupom Spojeného kráľovstva do obchodného priestoru Európskej únie (EÚ)," podotkol oblastný manažér Coface Slovensko Juraj Janči s tým, že zabezpečiť si informácie aj o kreditnom limite partnera a pokryť si riziko kurzových strát by si mali aj už poistené firmy.

Komentár Scotta McConnella: Ako Brexit rozmetal imigračné tabu Západu
Obišlo to bežné výkriky o "rasizme" a elity už tento problém nemôžu ignorovať. Čítať ďalej
27 | 01 | 2019 | Scott McConnell


Momentálne je podľa neho obchodný a platobný styk slovenských firiem s britskými rovnaký ako s akýmkoľvek iným štátom, registruje však na trhu istú nervozitu. "Po veľkých úpadkoch špecializovaných predajcov spotrebnej elektroniky a spotrebného tovaru je teraz problematické obdobie pre veľké vydavateľstvá a zábavné domy," skonštatoval.

Neistotu vo vzťahu Británie a EÚ na trhu zaznamenáva aj makrostratég Saxo Bank Christopher Dembik. Podľa neho je isté, že firmy s vysokou angažovanosťou na trhoch Spojeného kráľovstva zažijú ťažké časy. "Od 1. januára 2016 je výkonnosť spoločností, ktorých väčšina príjmov pochádza zo Spojeného kráľovstva, negatívna (-4 %). Výkonnosť firiem, ktoré, naopak, nie sú od britského trhu závislé, stúpla až o 40 %. Tento priepastný rozdiel sa pravdepodobne nezmení, ak bude chaos ohľadom brexitu pokračovať," myslí si Dembik.

Neriadený brexit zníži výkon írskej ekonomiky tento rok o 4 percentuálne body
Dublin 25. januára (TASR) - Írska centrálna banka v piatok varovala, že neriadený brexit bez dohody by mohol znížiť výkon írskej ekonomiky len v prvom roku až o 4 percentuálne body. A za 10 rokov by ho mohol zredukovať o 6 percentuálnych... Čítať ďalej
25 | 01 | 2019


Slovenským firmám, ktoré budú aj po prípadnom tvrdom brexite obchodovať s britskými, manažér Coface odporúča preveriť si odberateľa.

 

"A aj pokiaľ sú firmy poistené, dať na odporučenie poisťovne a zabezpečiť si informácie o kreditnom limite a bonite odberateľa. Odporúčame rovnako si pokryť aj riziko kurzových strát," dodal.


V prípade tvrdého brexitu je podľa neho potrebné pripraviť sa na zavedenie colných a pasových opatrení. Vplyv odchodu Británie z EÚ na makroekonomiku bude podľa Dembika v podobe nižšieho ekonomického rastu či vyššej inflácie v dôsledku slabšieho kurzu libry. Predpokladá tiež zníženie miery úspor, keďže Briti budú musieť využiť svoje úspory, aby sa vyrovnali s hospodárskym spomalením.