AKTUÁLNE: USA zrušili sankcie voči spoločnostiam, ktoré vlastní ruský miliardár Deripaska
27 | 01 | 2019 I Peter Králik

Energetická metalurgická skupina En +, výrobca hliníka UC Rusal a spoločnosť Eurosibenergo , boli vylúčené zo zoznamu sankcií, píše  sa na stránkach ministerstva financií USA. Sankcie voči spoločnostiam ruského miliardára Olega Deripasku boli zrušené kvôli jeho vzdania sa kontroly nad nimi. Samotný podnikateľ bude aj naďalej pod sankciami.


V správe americkej štátnej pokladnice sa uvádza, že všetky tri spoločnosti spĺňali podmienky dohody: Deripaskov podiel sa dostal pod kontrolu a predstavenstvo sa stalo väčšinou nezávislé - zahŕňa občanov Spojených štátov a Európskej únie, ktorí neboli spojení s podnikateľskými alebo osobnými vzťahmi s podnikateľom.


Spoločnosti sa navyše dohodli, že poskytnú americkej štátnej pokladnici "bezprecedentnú transparentnosť" a prijmú primerané požiadavky na audit, certifikáciu a vykazovanie.


Toto rozhodnutie sa stalo precedensom - až do tejto doby žiadna ruská spoločnosť ani jednotlivec neboli vylúčení zo zoznamu amerických sankcií po dohode s americkou štátnou pokladnicou.


Agentúra oznámila svoj zámer zrušiť sankcie voči spoločnostiam  Deripasku v polovici decembra. Potom americká snemovňa reprezentantov schválila uznesenie demokratov vyzývajúce ministerstvo financií, aby odmietlo zrušiť sankcie voči ruskému miliardárovi. Toto rozhodnutie však bolo symbolickým gestom voči Bielemu domu, pretože tiež vyžadovalo schválenie zo strany Senátu, aby vošlo do platnosti. V ňom majú väčšinu republikáni, ktorí pokus demokratov zablokovali.


Minister financií Stephen Mnuchin predtým zdôraznil, že rozhodnutie o zrušení sankcií nie je  úmyslom pomôcť Kremľu a "nemá politickú motiváciu".


Európski diplomati podporili zrušenie sankcií proti spoločnostiam En + a UC Rusal a motivovali ich potrebou chrániť hliníkový priemysel a zabrániť  Číne dominantnému postaveniu na tomto trhu Číne.