Turecko obnovilo letecké spojenie s irackým Kurdistanom
26 | 01 | 2019 I tasr

Sulajmáníja/Ankara 26. januára (TASR) - Turecko obnovilo v sobotu letecké spojenie s mestom Sulajmáníja, ktoré je súčasťou irackého Kurdistanu a bolo prerušené pred 16 mesiacmi. Informovala o tom  agentúra AFP.


"Uskutočnilo sa rozhodnutie tureckej vlády zrušiť blokádu medzinárodných letov zo Sulajmáníje. Prvé lietadlo (spoločnosti) Turkish Airlines pristálo skoro ráno a následne sa vrátilo sa do Turecka," cituje AFP z vyhlásenia vedenia letiska. Podľa neho blokáda stála letisko v roku 2018 viac ako päť miliónov dolárov.

Turecký národný letecký prepravca Turkish Airlines plánuje vypraviť do Sulajmáníje sedem letov za týždeň, povedal v stredu turecký minister dopravy Mehmet Cahit Turhan.

Iracká vláda prerušila letecké spojenie s mestami Arbíl a Sulajmáníja v septembri 2017, keď sa v autonómnej oblasti irackého Kurdistanu konalo referendum o nezávislosti. Následne vydala zákaz letov do tejto oblasti aj Ankara.

Irak zákaz zrušil vlani v marci, keď na základe dohody prevzala správu letísk v Arbíle a Sulajmáníji ústredná vláda v Bagdade. Spoločnosť Iraqi Airways plánuje obnoviť lety medzi Sulajmáníjou a Istanbulom v nadchádzajúcich dňoch. Letecká doprava do tohto regiónu by sa tak vrátila do stavu pred referendom.