Parlament bude zrejme hlasovať o zbavení poslaneckého mandátu Matoviča
26 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

Vládna koalícia bude zrejme na najbližšej schôdzi zbavovať poslaneckého mandátu lídra OĽaNO Igora Matoviča. Informáciu priniesol Denník N.


Podľa zverejnených informácii to vyplýva to z návrhu programu schôdze, ktorá sa začína v utorok 29. januára a ktorý má Denník N k dispozícii. Návrh, ktorý je zatiaľ neverejný, dostali členovia poslaneckého grémia, teda zástupcovia parlamentných strán. Program zostavuje predseda parlamentu Andrej Danko a členovia grémia ho nemajú ako zmeniť.

Danko zaradenie návrhu odkladal od marca 2017, keď hlasovanie o odchode Matoviča z parlamentu odporučil výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, v ktorom má koalícia väčšinu. Dôvodom bolo, že si líder OĽaNO opakovane žiadosťou na daňovom úrade nepozastavil svoju živnosť.

S líder hnutia OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom sa kauza podnikania počas výkonu poslaneckého mandátu tiahne od volieb 2016, kedy o konaní voči nemu 18. mája toho toku rozhodol  parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Podnet na Matoviča podal ešte vo februári 2016 Roman Ruhig z Koalície Spoločne za Slovensko. Uviedol, že Matovičova živnosť Mgr. Igor Matovič - regionPRESS má pozastavenú činnosť až od 3. septembra 2013 a že šéf Obyčajných zasadol do poslaneckej lavice už v marci 2012. Podľa zákona verejný funkcionár podnikať nesmie a svojej podnikateľskej činnosti sa musí vzdať do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie.