Corriere della Sera: NATO sa stáva dvojitou príťažou Európy na ceste k jej úspechu
26 | 01 | 2019 I Peter Králik

NATO nie je jednoduchou politickou alianciou, ale združením pre vedenie nepriateľských akcií, ktorého vedenie nevynecháva príležitosť poukázať na Rusko ako "potenciálneho nepriateľa", píše komentátor Sergio Romano na  Corriere della Sera.



To nielenže bráni nezávislej vojenskej politike Európy, ale aj bránilo EÚ v presadzovaní hospodárskej politiky prospešnej pre jej členov vo vzťahoch s Moskvou.

Sankcie, ktoré boli voči Rusku uložené po "pripojení Krymu v roku 2014, uštedrili citeľné údery všetkým krajinám, ktoré mali predtým spolu úzke obchodné vzťahy,

Medzi nimi bolo samozrejme aj Taliansko. Súčasne obrat obchodov klesol na 27% a objem dovozu klesol zo 14 miliárd eur v roku 2015 na niečo málo cez 9 miliárd eur v roku 2017. To na pozadí iných faktorov tiež ovplyvnilo vnímanie problému a spoločnú európsku politiku.


Naliehavá otázka sankcií teraz hrá dôležitú úlohu v politických rozpravách, ktorá sa v predvečer posledných volieb aktívne konala v Taliansku a pokračuje až do dnešného dňa, konštatoval autor: "Teraz sa v mnohých oblastiach hovorí o sankciách, ako by to bolo uzol, ktorý je potrebné rozviazať - zrušiť ich za účelom obnovenia normálnosti ".Bolo by to prínosné pre všetky strany v hospodárskej a obchodnej sfére. Skutočný problém sa týka celej Európskej únie a ide ďaleko za rámec jednoduchých obchodných vzťahov a je spojený s politikou a medzinárodnými alianciami.


Rozpad Sovietskeho zväzu a privatizácia otvorili príležitosti, ktoré mnohí dokázali úspešne využiť. Avšak okolnosti týchto rokov neprispeli k vytvoreniu plnohodnotných dlhodobých vzťahov s Ruskom na základe vzájomne dohodnutých a dodržiavaných pravidiel. Keď sa do vedenia krajiny dostal Vladimír Putin, situácia sa stala oveľa schodnejšou a otázka rozvíjania ekonomických väzieb je stále relevantá. "Nie všetci oligarchovia opustili scénu, ale spoločný záujem Ruska a Európskej únie je využiť vzájomné doplnenie ekonomík. A tento problém nemožno nazývať výhradne komerčným. "

Európa by mohla poskytnúť ekonomickú kultúru a technologické aktíva, ktoré chýbajú v Rusku,. Najmä talianski priemyselníci poskytnú ďalší stimul pre rozvoj malého podnikania. Nakoniec vznik menej chamtivej a menej kontrolovateľnej demokracie ústrednej vlády, než tej, ktorá vznikla v postsovietskom Rusku, závisí hlavne na rozvoji ekonomickej triedy malých podnikateľov, ktorí majú záujem na zachovaní a rozmnožovaní svojho bohatstva. Ale to sa nestalo, pretože Spojené štáty sa rozhodli zahrnúť do NATO všetky krajiny, ktoré boli predtým súčasťou sovietskeho bloku, zatiaľ čo Rusko, v plnom súlade s tradíciami, reagovalo rastúcou politickou kontrolou svojej spoločnosti.

Samozrejme, po zrútení socialistického systému všetky tieto krajiny potrebovali nový medzinárodný kontext. Ale NATO nie je jednoduché politické spojenectvo. Jedná sa o alianciu uzavretú pre vedenie nepriateľských akcií a riadená ľuďmi (generálnym tajomníkom a vrchným veliteľom), ktorí nezabudnú ukázať na Rusko ako na potenciálneho nepriateľa.

NATO sa v dôsledku takejto politiky stáva dnes "dvojitou" nevýhodou a príťažou pre Európu. Na jednej strane sa Severoatlantická aliancia za účasti Spojených štátov stáva "objektívne prekážkou vzniku európskej vojenskej politiky" a na druhej strane účasť v NATO zároveň neumožňuje Európskej únii vykonávať hospodársku politiku voči Rusku, ktorá by spĺňala záujmy mnohých svojich členov.