V USA zadržali bývalého Trumpovho poradcu Rogera Stona
25 | 01 | 2019 I

Washington 25. januára (TASR) - Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zadržali vo štvrtok Rogera Stona, bývalého poradcu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia CNN.



Stona zadržali v meste Fort Lauderdale v americkom  štáte Florida po tom, čo ho tzv. veľká porota obžalovala z marenia spravodlivosti, ovplyvňovania svedkov a lživej výpovede. Na súd by sa mal dostaviť v ešte v piatok.

K Stonovmu zatknutiu došlo na základe zistení tímu osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016, ako aj kontakty ruských predstaviteľov s členmi Trupovho volebného tímu.

Roger Stone je vplyvným členom Republikánskej strany, ktorý je známy ako politický konzultant, lobista a stratég. Od 70. rokov sa podieľal na predvolebných kampaniach politikov ako Richard Nixon, Ronald Reagan, Jack Kemp, Bob Dole či Donald Trump.

V máji 2016 sa Stone stretol s ruským občanom, ktorý vystupoval pod pseudonymom Henry Greenberg. Ten mu ponúkol, že mu za dva milióny dolárov dodá kompromitujúce materiály na Trumpovu demokratickú protikandidátku v prezidentských voľbách Hillary Clintonovú.