Šeliga z iniciatívy "Za Slušné Slovensko" sa pustil do Fica. Vraj je advokátom nelegálne
25 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

"Bol Robert Fico zapísaný do zoznamu advokátov legálne, resp. v súlade s vtedy platným právnym poriadkom?" Kladie si na svojom facebookovom profile otázku aktivista známy z bratislavských protestov iniciatívy Za Slušné Slovensko.


Podľa neho o tom, aký je "Robert Fico politik vieme všetci. No v týchto dňoch - vo svetle vypočutí kandidátov na ústavných sudcov, je pochybnosť o tom, či vôbec spĺňa 15 ročnú prax, ktorá je podmienkou na kandidatúru na sudcu Ústavného súdu. Ondrej Dostál vyargumentoval veľmi dobre, prečo nie."

"Je tu však aj iná pochybnosť. Bol Robert Fico zapísaný do zoznamu advokátov legálne, resp. v súlade s platným právnym poriadkom?"Kladie si ďalšiu otázku Šeliga.



Pokračuje tým, že sa o veci bavili s Petrom Kubinom a ďalšími právnikmi, a ich záver je, že do "zoznamu advokátov može byť zapísaný ten, kto nie je v žiadnom zamestnaneckom pomere. Fico bol v čase zápisu do komory v zamestnaneckom pomere s ministerstvom spravodlivosti, teda nemohol byť zapísaný do Slovenskej advokátskej komory. Laicky povedané, je podozrenie, že poslanec Fico alebo Slovenská advokátska komora ohýbala vtedajší zákon."


"Robert Fico sa dal zapísať do komory 4. apríla 2000. Pracovné voľno však začal čerpať od 1. mája 2000 (alebo predtým uvedené 31. decembra 2000). To znamená 26 dní mu trval pracovný pomer, ak teda nepočítame s informáciou o decembri 2000.Inými slovami, Robert Fico nemohol byť do komory zapísaný, pretože bol v pracovnom pomere.", pokračuje Šeliga.

Komora uvádza, že 4. apríla 2000 bol Fico nielen zapísaný, ale rovno mu bol aj výkon advokácie pozastavený, z dôvodu existencie pracovnoprávného vzťahu. Akurát, vtedajší zákon takúto možnosť nepoznal, pretože podmienkou zápisu bolo, že osoba, ktorá žiadala o zápis nebola v pracovnoprávnom alebo inom zamestnanenckom pomere (okrem viď vyššie).

Šeliga z toho vyvodzuje záver, že nebolo čo prerušovať, keďže nemal byť ani zapísaný, pretože nespĺňal podmienky na zápis do zoznamu advokátov.

"Zhrňme to, nielen že Ficovi nesedí prax, ale aj jeho zápis do komory je plný pochybností. V normálnej krajine by kandidát na sudcu Ústavného súdu už pri vypočutí jednoznačne všetky pochybnosti vyvrátil alebo to aspoň skúsil. On však povedal, že to je "trápne". Od neho veľa netreba čakať, no čo urobí Slovenská advokátska komora?", končí status lídra iniciatívy Za Slušné Slovensko.