Pri rokovaniach NATO s Ruskom o zmluve INF nedošlo k pokroku
25 | 01 | 2019 I

Brusel 25. januára (TASR) - Vysokopostaveným predstaviteľom NATO a Ruska sa nepodarilo v piatok v Bruseli dosiahnuť pokrok pri rokovaniach s cieľom zachrániť Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Informovala o tom agentúra AFP.



"Na dnešnom stretnutí nedošlo k ozajstnému pokroku, pretože Rusko nenaznačilo ochotu k zmene svojho postoja," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Spojené štáty a NATO obvinili Rusko z porušenia zmluvy medzi bývalým Sovietskym zväzom a USA, ktorá je považovaná za základný bezpečnostný pilier Európy zameraný na obmedzenie rizika jadrového útoku. Zakazuje použitie rakiet s doletom 500-5500 kilometrov. Rusko má porušovať dohodu tým, že vyvíja raketu 9M729, čo Moskva opakovane popiera.

Spojené štáty dali Rusku 60 dní na to, aby prestalo porušovať INF. Táto lehota vyprší začiatkom februára. Americká strana upozornila, že ak sa tak nestane, ani USA už nebudú povinné dodržiavať túto dohodu, čo podľa agentúry DPA môže viesť k eskalácii jadrového zbrojenia v Európe.