KRÍZA ZDRAVOTNÍCTVA: Na Slovensku chýba 3 500 lekárov a tisícky sestier
25 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast, TASR

Podľa údajov Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na Slovensku momentálne chýba 3500 lekárov. Približne 2000 ďalších lekárov je v dôchodkovom veku.


Nedostatok zdravotníckych pracovníkov je celosvetovým problémom a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) dlhodobo poukazuje na to, že aj na Slovensku chýbajú tisícky sestier. Podľa údajov MZ SR momentálne zhruba 3500.

"Mrzí nás, že niektorí zamestnávatelia nás obvinili zo šírenia poplašnej správy," uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

MZ ani viacerí zamestnávatelia si podľa nej stále neuvedomujú závažnosť situácie a bagatelizujú signály, ktoré prichádzajú od sestier, lekárov a ostatných zdravotníkov o dôsledkoch nedostatku sestier. Napríklad zatváranie oddelení, ohrozenie kvality starostlivosti a preťaženosť personálu.
Objavujú sa návrhy, aby Slovensko prijímalo viac lekárov z iných krajín, najmä z Ukrajiny.

SKSaPA však upozorňuje na to, že návrhy na prijatie uchádzačov z krajín mimo Európskej únie, ktorí by prišli pracovať do slovenských nemocníc, môžu mať v konečnom dôsledku negatívny dosah na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Sestra, pôrodná asistentka, lekár a zubný lekár sú regulované povolania a ich príprava musí byť v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady 36/2005 a 55/2013. Iba za podmienok odbornej spôsobilosti uvedených v tejto smernici môže zdravotnícky profesionál pracovať na európskom trhu práce,"konštatuje Lazorová.

Podľa SKSaPA snaha o získanie sestier z tretích krajín patrí medzi kroky, ktoré z dlhodobého hľadiska a ani z hľadiska kvality služieb nepomôžu systému ani pacientom. Takýmito krokmi sú podľa komory aj premenovanie zdravotníckych asistentov na praktické sestry, personálne poddimenzovanie oddelení či preťažovanie personálu. SKSaPA súhlasí s návrhmi na zvýšenie počtu študentov odborov ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia.

Návrh spôsobu, akým by k tomu malo dôjsť, komora podľa Lazorovej predložila už exministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a tiež ministerke Andrei Kalavskej, ale doteraz nedostala spätnú väzbu. "

Naopak, ministerstvo školstva zverejnilo zníženie dotácií na študentov ošetrovateľstva, čo určite neprispeje k možnostiam fakúlt prijať viac študentov, aj keď záujem o štúdium evidujeme permanentne vyšší, než sú súčasné možnosti fakúlt," hovorí Lazorová.



Podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) je ale potrebné prijímať lekárov z iných krajín preto, lebo noví študenti prídu do praxe až o šesť rokov a špecialisti sa z nich stanú o 11 rokov.

"V tejto situácii sú absolútne nepochopiteľné vyhlásenia niektorých predstaviteľov rezortov a lekárskych fakúlt o tom, že pre slovenské zdravotníctvo a školstvo je vlastne úsporou a žiadaným stavom, keď študuje 4000 slovenských študentov mimo Slovenska v Českej republike (ČR). Pripomíname, že väčšina z nich si počas štúdia vytvorí v ČR zázemie a už sa na Slovensko nevráti,"uvádza ANS v stanovisku.

Pre výrazný nedostatok lekárov a sestier vo viacerých nemocniciach hrozí zatváranie lôžkových oddelení. "Momentálne to mnohé nemocnice kamuflujú tým, že akože maľujú. Reálny dôvod je však ten, že nemajú personál a nemôžu prevádzkovať jednotlivé oddelenia,"myslí si prezident ANS Marián Petko. Deje sa to podľa neho tiež vo veľkých štátnych nemocniciach, v ktorých chýba veľa sestier. Aj v Bratislave zatvárajú celé kliniky.

Príčiny nedostatku zdravotníckeho personálu riaditeľ kancelárie SKSaPA Milan Laurinc vidí v preťažovaní zdravotníkov nadmerným počtom pacientov, nadčasmi, nevyhovujúcimi pracovnými podmienkami, nízkymi mzdami a malými alebo žiadnymi benefitmi. "Ani imidž povolania sestra a pôrodná asistentka neprispieva k tomu, aby mladí ľudia chceli pracovať v zdravotníctve,"skonštatoval.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár dodáva, že problémom je aj zastarané pracovné prostredie a financovanie zdravotníckych výkonov, ktoré často nedosahuje hodnotu reálnych nákladov.

"Náborový príspevok na zabezpečenie kvalifikovaného odborného personálu pre slovenské zdravotníctvo ako riešenie skutočne nestačí," hovorí Kollár. Pripomína, že nejde len o lekárov a sestry, ale podľa zdravotníckych štandardov na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti treba aj zdravotníckych asistentov a sanitárov.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej intenzívne zaoberá problémom nedostatku zdravotníckych pracovníkov. Snaží sa napríklad podporovať záujem o štúdium zdravotníckych odborov. Ošetrovateľstvo už možno študovať aj externe. Študentom denného bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo bude zároveň od letného semestra aktuálneho akademického roka poskytovaný stabilizačný príspevok. Možnosťou na zvýšenie počtu lekárov je aj rezidentský program MZ.

Ministerstvo tiež poukazuje na to, že klesá počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí prejavili záujem o odchod do iného členského štátu EÚ. Rovnako eviduje zvýšený záujem o prácu v zdravotníctve od zdravotníkov zo zahraničia.

„Problémom nedostatku niektorých špecialistov v niektorých regiónoch sa taktiež zaoberáme, pracujeme na definovaní novej minimálnej siete tak všeobecných lekárov, ako aj špecialistov. Zohľadňujeme pritom mnohé faktory vrátane demografických ukazovateľov či prognóz tak, aby sieť reflektovala potreby jednotlivých častí Slovenska vrátane okresov aj na nasledujúce roky. Následne predpokladáme zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zníženie čakacích lehôt v ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“doplnila Eliášová. K zlepšeniu pracovných podmienok prispieva podľa jej slov aj postupná modernizácia nemocníc, rekonštrukcia oddelení či prístrojového vybavenia.