Brazílsky poslanec sa vzdal mandátu po vyhrážkam kvôli svojej homosexualite
25 | 01 | 2019 I
Brazília 25. januára (TASR) - Poslanec brazílskeho parlamentu, ktorý sa ako jediný otvorene priznal k svojej homosexualite, vo štvrtok oznámil, že nebude vykonávať svoj mandát a odchádza z krajiny. Ako dôvod uviedol nárast vyhrážok smrťou po zvolení krajne pravicového kandidáta Jaira Bolsonara za prezidenta.

Zatiaľ čo tlačová služba Poslaneckej snemovne uviedla, že 44-ročný poslanec ľavicovej Strany socializmu a slobody (PSOL) Jean Wyllys sa svojho mandátu zatiaľ oficiálne nevzdal, jeho poslanecká kancelária vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že sa rozhodol odstúpiť a istý čas žiť mimo územia Brazílie. Kam odcestuje, nie je známe.

Na Twitteri Wyllys napísal, že "záchrana ohrozeného života je tiež stratégiou boja za lepšie dni". "Urobili sme veľa pre spoločné dobro a urobíme oveľa viac, keď nastanú nové časy," dodal Wyllys.

V rozhovore pre denník Folha de S. Paulo Wyllys uviedol, že zvolenie Bolsonara za prezidenta ho neviedlo k odchodu z krajiny. Skôr to bola "miera násilia, ktorá (v Brazílii) stúpla po voľbách", pričom poukázal najmä n zintenzívnenie útokov na komunitu LGBT.

Bolsonaro, bývalý generál brazílskej armády, sa teší podpore ultrakonzervatívnych kresťanov. Agentúra AFP informovala, že Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR) v novembri roku 2018 požiadala Brazíliu, aby podnikla opatrenia nevyhnutné na ochranu práva na život a osobnú integritu poslanca Wyllysa a jeho rodiny.
Wyllys je jedným z desiatich poslancov PSOL v brazílskom parlamente. Po jeho odchode ho vystrieda David Miranda, ktorý je tiež gej.