USA: Pompeo vystríhal Madura pred použitím sily a vyzval na podporu Guaidóa
24 | 01 | 2019 I tasr

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vystríhal vo štvrtok venezuelského prezidenta Nicolása Madura pred použitím sily proti demonštrantom. Na stretnutí Organizácie amerických štátov (OAŠ) zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo na podporu opozičného lídra Juana Guaidóa. Informovala o tom agentúra AFP.


"Už nie je čas na diskusie. Vláda bývalého prezidenta Nicolása Madura nie je legitímna," vyhlásil Pompeo a dodal, že venezuelský režim je "morálne upadnutý, ekonomicky nekompetentný, hlboko skorumpovaný a nedemokratický už zo svojej podstaty".

Vládu preto vyzval k tomu, aby odovzdala moc opozícii, pričom vystríhal "zvyšky Madurovej vlády pred použitím násilia s cieľom zastaviť mierovú demokratickú transformáciu".

Šéf diplomacie USA tiež reagoval na venezuelskú generalitu, ktorá vo štvrtok potvrdila svoju lojalitu Madurovej vláde. Venezuelskú armádu vyzval, aby chránila Guaidóa a opozíciu.

Počas stretnutia sa Pompeo obrátil na štáty OAŠ s požiadavkou, aby uznali Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny. Ako v tomto kontexte uviedol, "všetky členské štáty OAŠ sa musia prihlásiť k demokracii a zásadám právneho štátu".

V posledných dňoch sa po celej Venezuele konali demonštrácie s cieľom dosiahnuť odstúpenie Madura z funkcie. V stredu sa Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta tejto juhoamerickej krajiny.

Jeho legitimitu ako nového venezuelského prezidenta už okrem USA uznali - s výnimkou Mexika - všetky štáty patriace do tzv. limskej skupiny, ktorú tvoria najmä latinskoamerické krajiny.

Na stranu Madura sa dosiaľ otvorene postavili Rusko, Mexiko, Bolívia, Turecko a Kuba, ako aj Irán.