Sprostredkovatelia majú výhrady k 8 % dani z poistenia aj informačným formulárom
24 | 01 | 2019 I

Bratislava 24. januára (TASR) - Viaceré legislatívne zmeny prijaté v minulom roku mali významný vplyv na sektor finančného sprostredkovania a finančného poradenstva. Tvrdí to Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP), podľa ktorej bude sektor čeliť ďalším úpravám aj v tomto roku. Asociácia napríklad kritizuje snahy upraviť informačné formuláre pri poistkách, ale aj pripoistenia v životnom poistení, na ktoré sa má vzťahovať nový 8 % odvod.



Slovensko vlani do legislatívy implementovalo viacero medzinárodných smerníc, napríklad európsku smernicu o distribúcii poistenia, ako aj smernicu o trhoch s finančnými nástrojmi (MiFiD II). Obmedzili sa aj provízie pre hypotekárne úvery a životné poistenie. "Pre AFISP bol rok z pohľadu legislatívy mimoriadne náročný. Hrozili nám likvidačné poplatky, ktoré sa nám nakoniec podarilo zvrátiť a dohodnúť s Národnou bankou Slovenska kompromis," zhodnotil na štvrtkovej tlačovej konferencii predseda predstavenstva AFISP Martin Lancz. Podľa jeho slov sa aj zvýšilo byrokratické zaťaženie a administrácia celého procesu finančného sprostredkovania, čím sa zvýšili náklady na podnikanie.

Zaviedla sa aj 8 % poistná daň z neživotného poistenia. "Privítali sme, že Ministerstvo financií (MF) SR navrhlo nahradiť nekoncepčný odvod z poistenia štandardnou poistnou daňou. Spôsob ale ako rýchlo a bez nejakej možnosti pre poisťovne pripraviť sa bol naozaj nie veľmi ústretový. Nepríjemne nás prekvapilo, že MF SR počas legislatívneho procesu nekomunikovalo, že predpokladá, že poistná daň sa bude platiť aj z doplnkového poistenia, ktoré je súčasťou životného poistenia. To znamená z pripoistení," upozornil Lancz. V súčasnosti dostali poisťovne podľa jeho slov prípis z finančnej správy aj rezortu financií k tejto problematike. "Diskutujú o tom, keďže prvá poistná daň sa bude platiť až za prvý kvartál 2019. To nebolo súčasťou návrhu a diskusie. Dokonca v dôvodovej správe je jasne napísané, že poistná daň má nahradiť poistný odvod a ten z týchto pripoistení nebol platený. Považujeme to za krok späť," uviedol Lancz.

Rezort financií navrhuje upraviť aj tri typy informačných formulárov pri poistkách, vďaka ktorým majú byť ľudia lepšie informovaní o jednotlivých zložkách poistného. "Informačné formuláre považujeme za ďalšie zaťaženie. Prax ukázala, že klienti sa už dnes stretávajú s obrovským množstvom informácií. Pôsobí to až kontraproduktívne. Poisťovne nie sú rovnako spokojné s týmto návrhom a myslia si, že samotnému spotrebiteľovi to neprinesie nič dobré," tvrdí Lancz.

V oblasti ochrany finančného spotrebiteľa sa chce AFISP zamerať viac na vzdelávanie spotrebiteľov. "Chceme priniesť informácie, zvýšiť znalosť finančných produktov," dodal Lancz. Asociácia chce pripraviť aj webportál, na ktorom chce vysvetľovať jednotlivé druhy poistenia, pripraviť projekt finančnej inteligencie, kde by sa mohli ľudia otestovať, ako sú finančne vzdelaní.