Shutdown zasiahne rast americkej ekonomiky už v 1. štvrťroku 2019
24 | 01 | 2019 I

Washington 24. januára (TASR) - Pozastavenie financovania federálnych inštitúcií v USA, tzv. čiastočný shutdown, najdlhší v doterajšej histórii, zasiahne rast americkej ekonomiky už v 1. štvrťroku 2019. A Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, zrejme nebude hýbať s úrokmi minimálne do svojho zasadania na prelome apríla a mája. Ukázal to prieskum realizovaný v dňoch 16. až 23. januára, do ktorého sa zapojilo viac ako 100 ekonómov.



Podľa ankety sa však pravdepodobnosť recesie v USA v nasledujúcich 12 mesiacoch od decembra nezmenila a zostala na úrovni 20 %, rovnako aj pravdepodobnosť recesie v nasledujúcich dvoch rokoch, ktorá zostala na úrovni 40 %.
Experti ale v prieskume potvrdili, že očakávajú slabší rast americkej ekonomiky v 1. štvrťroku 2019, čo už naznačili viaceré ukazovatele.

A vzhľadom na to, že ekonomika pravdepodobne spomalí a inflácia sa nehýbe želaným smerom, Michael Moran, hlavný ekonóm spoločnosti Daiwa Capital Markets, sa domnieva, že pravdepodobnosť sprísnenia menovej politiky Fedu v najbližšom čase je nízka.
Čiastočný shutdown postihol 800.000 zamestnancov federálnych inštitúcií. Trvá už viac ako mesiac a zrejme ešte viac pribrzdí už aj tak spomaľujúce hospodárstvo.

Takmer 60 % ekonómov v prieskume uviedlo, že shutdown bude mať významný vplyv na rast hrubého domáceho produktu (HDP) v 1. štvrťroku. Na otázku aký veľký bude tento vplyv, dosiahla stredná hodnota, tzv. medián - 0,3 percentuálneho bodu. Predpovede sa však pohybovali v rozmedzí od - 0,1 do - 1,3 percentuálneho bodu.

Analytici však revidovali svoje odhady pre americkú ekonomiku v tomto štvrťroku a očakávajú jej medziročný rast o 2,1 % namiesto o 2,3 %, ktoré predpovedali minulý mesiac. V 2. štvrťroku zatiaľ počítajú so zvýšením HDP o 2,3 % a do konca roka so spomalením jeho rastu na 1,9 %.

Shutdown, ako aj rozsiahle výpredaje na finančných trhoch minulý mesiac a následné oslabenie niektorých amerických akciových indexov, podporujú špekulácie, že Fed spomalí tempo zvyšovania sadzieb.

Ekonómovia v najnovšom prieskume predpovedali dve zvýšenia sadzieb v roku 2019, čo sa zhoduje s decembrovým prieskumom. Ale zároveň očakávajú, že k zvýšeniu úrokov dôjde až v 2. štvrťroku namiesto v 1. kvartáli, ako predpokladali pri predchádzajúcom prieskume.