Mierna lavínová hrozba je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí
24 | 01 | 2019 I tasr

Mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí. TASR o tom vo štvrtok informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.


Dodal, že snehová pokrývka sa vplyvom minulotýždňového oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Výnimku tvoria niektoré strmé svahy. „Na niektorých miestach s nízkou snehovou pokrývkou sa vplyvom dlhodobo nízkych teplôt začínajú vytvárať nestabilné snehové vrstvy. Hlavným lavínovým problémom je tvrdý, vetrom ofúkaný doskový sneh na východných, juhovýchodných a južných svahoch,“ upozornil Sedlák.

Ráno bolo na horách jasné počasie, v podhorí a v dolinách prevládala veľká oblačnosť a hmla. Počas noci pripadol jemný poprašok snehu. „Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala na vrcholoch hôr v rozpätí od mínus 11 do mínus osem stupňov Celzia. Prevládalo bezvetrie, alebo fúkal mierny vietor juhovýchodných až východných smerov s rýchlosťou do piatich metrov za sekundu,“ priblížil.