Rusko: Raketa 9M729 neporušuje zmluvu INF
23 | 01 | 2019 I tasr

Moskva 23. januára (TASR) - Ruská armáda zverejnila v stredu technické údaje o svojej novej rakete s cieľom spochybniť tvrdenie Spojených štátov, že táto zbraň porušuje Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Informovala o tom v stredu agentúra AP.


Ruská armáda trvá na tom, že raketa 9M729 s plochou dráhou letu je v súlade s obmedzeniami podľa zmluvy INF z roku 1987. Generálporučík Michail Matvejevskij, šéf raketových síl a delostrelectva ruských ozbrojených síl, uviedol v stredu na stretnutí so zahraničnými vojenskými pridelencami, že táto nová raketa má maximálny dolet 480 kilometrov.

Spojené štáty a NATO obvinili Rusko z porušenia zmluvy medzi bývalým Sovietskym zväzom a USA, ktorá je považovaná za základný bezpečnostný pilier Európy zameraný na obmedzenie rizika jadrového útoku. Zakazuje použitie rakiet s doletom 500 až 5500 kilometrov. Rusko má porušovať dohodu tým, že rozvíja raketu 9M729, čo Moskva opakovane popiera.

Spojené štáty dali Rusku 60 dní na to, aby prestalo porušovať INF. Táto lehota vyprší začiatkom februára. Americká strana upozornila, že ak sa tak nestane, ani USA už nebudú povinné dodržiavať túto dohodu, čo podľa DPA môže viesť k eskalácii jadrového zbrojenia v Európe.