R. Fico: Tvorba ústavného súdu je spätá s politikou
23 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 23. januára (TASR) - Tvorba Ústavného súdu (ÚS) SR je spätá s politikou. Vyhlásil to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico pred ústavnoprávnym parlamentným výborom v rámci vypočutia kandidátov na ústavných sudcov.


"Toto má všetko s politikou. Tento politický akt je taký silný, že v zahraničí vznikla tradícia, že súčasťou ÚS sú aj bývalí politici. Nerobme obraz, že ak na Slovensku zvýrazňujeme politický charakter tvorby ÚS, robíme niečo zlé," povedal Fico.

Expremiér, ktorý kandiduje za ústavného sudcu, v úvodnom slove, kde sa má predstaviť ako kandidát, hovorí nielen o politickom rozmere pri tvorbe ústavného súdu a tiež upozorňuje na hrozbu nezvolenia dostatočného počtu kandidátov.

Fico považuje za prirodzené, že sa uchádza o funkciu ústavného sudcu. Vyhlasuje, že urobí všetko preto, aby ústavný súd bol kreovaný touto Národnou radou SR. Hovorí tiež o svojej práci, kde sa venoval téme trestu smrti, spomenul, že bol trikrát predsedom slovenskej vlády a ďalšie svoje skúsenosti.

Uviedol zároveň, že nepovažuje za správne pokusy diskvalifikovať z voľby politikov, ktorí tvorili zákony, s ktorými sa ústavný súd nestotožnil.