Čižnár Glváča v kauze komunikácie s Alenou Zsuzsovou nepodržal
23 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

Premiér Peter Pellegrini sa včera na brífingu rozohnil kvôli rozruchu okolo člena predsedníctva Smeru Martina Glváča. Ten je teraz témou číslo jeden kvôli jeho komunikácii s Alenou Zsuzsovou, obvinenou z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.


Pellegrini na úvod svojho kritického vystúpenia povedal, že sa mu nepáči, keď je na pretrase len Glváč a nie aj ostatní, ktorí mali byť v kontakte so Zsuzsovou.

"Tak ich postavme všetkých vedľa seba, a poďme sa ich spýtať, čo s tou dotyčnou slečnou Alenou robili. Ale vyťahovať jedného a tých ostatných dať do úzadia, to už zase ja nemôžem tolerovať. Lebo toto čo sa tu teraz deje, to ja normálne otváram oči. Neviem, čo ešte môžeme čakať," povedal Pellegrini.

Dnes sa v kauze komunikácie s Alenou Zsuzsovou pripomenul opäť podpredseda NR SR Mrtin Glváč, ten dnes hovorí,  že o nej vedelo Vojenské obranné spravodajstvo aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten však Glváča nepodržal.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru pre televíziu Joj povedal, že od Čižnára dostal odporúčania podobné tomu, ktoré mu ešte ako ministrovi obrany dal vtedajší šéf spravodajstva Ľubomír Skuhra.

„Dostal som od neho pomocnú ruku aj v tom, že keď náhodou ten kontakt bude iného charakteru ako osobného, kedykoľvek môžem prísť a obrátiť sa na neho,“ povedal Glváč.

Vojenské spravodajstvo už niekoľko dní tvrdí, že sa ku komunikácii Glváča a Zsuzsovej nebudú vyjadrovať.

Čižnár popiera, že by sa Glváčovou komunikáciou so Zsuzsovou zaoberal.

Podľa Čižnárovej hovorkyne ho Glváč ešte ako minister obrany oslovil pri náhodnom stretnutí v parlamente. "Len okrajovo v rámci rozhovoru mu uviedol, že sa na neho kontaktuje nejaká osoba, čo mu bolo podozrivé," vysvetlila hovorkyňa Andrea Predajňová.

Čižnár podľa nej na to reagoval tým, že generálna prokuratúra takéto veci nerieši. "A už vôbec nie osobné kontakty vtedajšieho ministra, a že určite vie, na aké zložky sa má obrátiť, ak sa mu takýto kontakt zdá nezvyčajný," hovorí Predajňová s tým, že Čižnár sa o to už ďalej nezaujímal.

"To, že dotyčnou osobou mala byť Alena Zs. sa generálny prokurátor dozvedel len v týchto dňoch z médií," dodala hovorkyňa.

Komunikáciu so Zsuzsovou označil Glváč pre televíziu Joj za banalitu. Bola podľa neho čisto osobná, neplynuli z nej žiadne bezpečnostné riziká a aj na odporúčanie komunikoval aj cez svojich ľudí a administrátorov.


Ku Glváčovi sa dnes vyjadril aj minister hospodárstva Peter Žiga. Ten tvrdí, že pokiaľ išlo o osobnú komunikáciu Martina Glváča, tak v tom nevidí problém.

Reagoval tak na otázky novinárov ohľadne komunikácie člena predsedníctva strany Martina Glváča s obvinenou z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Alenou Zsuzsovou.

"Ja neviem, čo je presne obsahom komunikácie. Tento týždeň podá viac informácií. Zatiaľ nemám dôvod mu neveriť," hovorí Žiga.

Minister dodal, že pokiaľ išlo o osobnú komunikáciu, tak v tom nevidí problém. Skonštatoval, že aj on si môže písať s hocikým a nemusí vedieť, že ide o závadovú osobu.

"Neviem v tejto chvíli povedať, či ho takáto komunikácia diskvalifikuje. Ja som s pánom Glváčom nehovoril a nebol som ani na včerajšom rokovaní na centrále strany," doplnil Žiga.