Jordánsko protestuje proti novému izraelskému letisku pri Červenom mori
22 | 01 | 2019 I tasr

Ammán 22. januára (TASR) - Jordánsko protestovalo proti pondelkovému otvoreniu nového izraelského letiska pri Červenom mori. Podľa Ammánu nové letisko pri juhoizraelskom Ejlate ohrozuje jordánsku bezpečnosť. Informovala o tom jordánska tlačová agentúra Petra.


Na slávnostnom otvorení Ramonovho letiska, ktoré má dočasne vybavovať len vnútroštátne lety, sa v pondelok zúčastnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Nový vzdušný prístav má slúžiť ako núdzová záloha pre Letisko Bena Guriona pri Tel Avive.

Podľa Jordánska je otvorenie letiska jednostranným krokom, ktorým Izrael porušil príslušné medzinárodné normy zaručujúce rešpektovanie suverenity vzdušného priestoru a územia susedných krajín.

Ammán o svojom odmietavom postoji informoval Medzinárodnú organizáciu pre civilné letectvo (ICAO). Vyzval ju, aby podnikla príslušné kroky, ktoré by zaistili dodržiavanie medzinárodných noriem zo strany Izraela.

Jordánsko vopred vyzývalo Izrael, aby nové letisko neotváralo, skôr než sa vyriešia všetky súvisiace sporné otázky.

Jordánska Komisia pre reguláciu civilnej leteckej dopravy (CARC) v pondelkovej reakcii na krok Izraela zdôraznila, že Ammán si vyhradzuje právo na podniknutie všetkých krokov v záujme zaistenia bezpečnosti krajiny a ochrany jej záujmov. Vyjadrila tiež pripravenosť hľadať riešenie celej záležitosti v spolupráci s ICAO.

Ramonovo letisko leží približne 18 kilometrov od izraelského červenomorského letoviska Ejlat a neďalekého jordánskeho prístavu Akaba. Je pomenované po prvom izraelskom astronautovi Ilanovi Ramonovi, ktorý zahynul v roku 2003 počas katastrofy raketoplánu Columbia, a jeho synovi Assafovi, vojenskom pilotovi, ktorý prišiel o život v roku 2009 počas cvičného letu.