V Žilinskom kraji zostáva mimoriadna situácia v 14 obciach
21 | 01 | 2019 I

Žilina 21. januára (TASR) – V Žilinskom kraji platila v pondelok dopoludnia mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v 14 obciach v okresoch Liptovský Mikuláš, Žilina, Námestovo, Čadca a Ružomberok. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.



Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslava Kapusniaka pomáhalo na severe Slovenska od sobotného (19.1.) rána s odstraňovaním následkov snehovej kalamity vyše 400 dobrovoľných hasičov a spolu s nimi aj 76 príslušníkov HaZZ. "V Žilinskom kraji zasahuje v pondelok 20 príslušníkov HaZZ s ťažkou technikou na sprístupnení komunikácií do neprístupných osád a vyvážaní snehu z týchto lokalít. V pondelok dopoludnia zrušili mimoriadnu situáciu v okrese Námestovo, v Oravskej Lesnej by ju podľa predpokladu mali ukončiť v pondelok večer," uviedol Kapusniak.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili minulý týždeň v Žilinskom kraji na území okresov Námestovo, Čadca, Kysucké Nové Mesto a v ďalších vyše 30 obciach. Pomoc v zasiahnutých obciach poskytli okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov i vojaci, či polícia. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave hasiči prvýkrát v histórii využili vrtuľník.